sunnuntai 29. syyskuuta 2019

Sato- ja syysmietteitä

Omalta palstalta saa paljon syötävää! Elo-lokakuu on sitä satoaikaa, joka kyllä on ihan huippua - muuten joskus ankeassakin syksyssä.

Nyt olen nostellut maasta punajuuria, keltajuuria, porkkanoita, palsternakkoja, pian nostan vielä maa-artisokkia. Yrttejä. Lehtikaalia.

Palsta on sentinvenyttäjän paratiisi. En käytä siihen paljoakaan rahaa, kunhan palstamaksu, kanankakkaa, kalkkia, harsot ja siinä se kaikki taisi ollakin. Joitakin siemeniä tietenkin, mitä ei edellisvuodesta jäänyt tai itse tullut kerättyä.

Kevät ja syksy ovat aikoja, jolloin palsta on ihan erityisen rakas. Keväällä kun pitkästä talvesta on jälleen selvitty.  Ja sitten syksyllä kun kaivaten katselee maataan aina kun sieltä tallustelee poispäin..
pian, pian kasvu lakkaa, yöhallat tulevat jäädäkseen ja ehkä lumipeitekin, armahtaen huolimatonta viljelijää - peitellen loput keskenjääneet asiat lempeään unohdukseen.

Ja sitten alankin odottaa kevättä...

↔↔↔

Onneksi voi sentinvenytyksen harrastusta jatkaa! Siinä sitä riittää puuhaa, ei lopu tekeminen kesken:)

On ollut mukavaa pitää kurssia Työväenopistolla. Kokkauskerta oli ihan huippua.-  Näiden kurssien tarkoitus on oikeastaan tarjota virikkeitä siihen muutoksen polulle kohti taloudellisempaa elämäntapaa, jolle sitten astutaan, vähitellen tai nopeamminkin, kunhan aika on sopiva.

Nyt on muuten hyvä aika alkaa innostua ruoanlaitosta. Kotimaisia juureksia saa edullisesti, myös tomaatteja, sipuleita ja vielä hyvää perunaa. Syysiltoina on mukava kokkailla vaikka mausteisempiakin ruokia tai vaikka käyttää jotakin uutta maustetta tai raaka-ainetta. Onko sinulle jo kauramaito tuttu? Se on edullisempaa kuim maito. Kaurakermaa voi käyttää ruokiin kerman sijasta.

Papuja on hyvä oppia käyttämään monipuolisesti. Pavut ja vilja samassa padassa sopivat yhteen ja kokonaisuus antaa hyviä proteiineja. Linssejä ja papuja voi käyttää vaikka keitoissa, ja voipa niitä hyödyntää leivässäkin.
Mungpapuja ja linssejä voi idätelläkin, ja saada näin tuoretta syötävää, vitamiineineen.

↔↔↔

Asiat, vaikka nuukaileminen tai uusien ruoka-aineidenkin käyttöönotto ja opettelu, kypsyvät ajallaan. Ihankuin kasvimaallanikin. ei mikään valmistu viikossa parissa, se vie kuukausia yleensä.

Yksi hitaimmista lehtivihanneksista muuten tänä kesänä on ollut paksoi; se on kasvanut nyt 5 kuukautta ja on vieläkin pientä:) Mutta elossa on kumminkin.
Tein kai jotakin väärin mutta ei se haittaa, onpa ollut iloa siitä, että jokin elollinen on vielä minuakin hämäläistä hitaampi😉

↔↔↔

Lempeää huolenpitoa itsestään, rauhallista etenemistä asioissa, hyväksyä mitä ei voi muuttaa ja vaikuttaa niissä mitä voi muuttaa. Sellaista syysaikaa toivotan sinulle.

Katso seuraava 'nuukailukurssi' tästä:
Rahat riittämään -kurssi Lähteellä

Tästä  aiempaan blogipostaukseen: perunaruokia

Tässä blogipostauksessa joitakin vinkkejä edulliseen ruoanvalmistukseen:
Edullista perusruokaa

Lisää palstaviljelystä ja hortoilustakin:
Palstaviljelystä ja hortoilusta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Puut ja pensaat kukkivat mutta katso myös maahan

Nyt kukkii puut ja pensaat. Mustikka on kukassa sekin. Toivotaan hyvää satoa kaikelle. Sitä odotellessa katse maahan: villiyrtit ovat parhai...

Suosittuja postauksia