Vieraskynä kirjoittaa:
Viimeinen käyttöpäivä meni jo!
Ruokahävikki kotitalouksissa on huolestuttavan suuri. Osittain tämä johtuu ylivarovaisuudesta – heitetään hyvää ruokaa pois varmuuden vuoksi. Ehkä ruokamyrkytyksistä on uutisoitu liikaa…. no, onneksi ei kyllä pitkään aikaan. Välttääksemme turhan ylireagoinnin, on syytä ymmärtää ero merkintöjen ”Viimeinen käyttöpäivä” ja ”parasta ennen” välillä. Siispä pieni oppitunti elintarvikepakkausten ”leimoista”, joksi niitä teollisuudessa kutsutaan.
Viimeinen käyttöpäivä
”Viimeinen käyttöpäivä” merkintä on helposti pilaantuvissa elintarvikkeissa. Sellaisia ovat raaka liha, maito kala ja äyriäiset. Juuri samat raaka-aineet, jotka säilyäkseen vaativat toimivan kylmäketjun - myös kun kuljetamme ostoksia helteellä kaupasta kotiin. ”Viimeinen käyttöpäivä” on melko tiukka. Se tosiaankin tarkoittaa, että nyt tuotteen pitäisi päästä jo ruokalautaselle. Muutaman päivän ylitys on harvoin kohtalokasta. Tarkista tilanne haistamalla ja maistamalla. Oppituntimme tärkein viesti onkin: Usko aisteihisi! Kun mitään outoja hajuja tai makuja ei ole, käytä tuote normaalisti.
Parasta ennen

Löytöjä varaston ja kotihyllyn uumenista...
Muistan seminaarin, jossa Elintarvikeviraston tarkastaja Sebastian Hjelm kertoi käyttävänsä melko säännöllisesti parasta ennen päiväyksen ylittäneitä tuotteita hyvällä menestyksellä. Teollisuus tosiaankin laittaa päiväykset ns. varman päälle. Kauppa taas haluaa lyhyitä leimoja, jotta tavara kiertää.

Liisa Helamaa
Elintarviketieteiden maisteri
Lue myös tässä blogissa: Ruokahävikistä, osa 1.
Ks. tästä Ruokaviraston vastauksia pakkausmerkinnöistä
Ks. tästä Ruokatietoyhdistyksen säilyvyystaulukko
HÄVIKKISARJA JATKUU..
Kyllä, liikaa hyvää ruokaa heitetään pois. Itse kyllä tarkistan aina haistamalla ja maistamalla, jos viimeinen käyttöpäivä on ylittynyt. Ja kuivatavaraa myös käytän vaikka päiväys olisi mennyt ajat sitten. https://fi.multivac.com/fi/pakkauskoneet-ja-ratkaisut/pakkausesimerkkejae/elintarvikkeet/
VastaaPoista