torstai 19. syyskuuta 2019

Ruokahävikistä, osa 2.


Vieraskynä kirjoittaa:

Viimeinen käyttöpäivä meni jo!

Ruokahävikki kotitalouksissa on huolestuttavan suuri. Osittain tämä johtuu ylivarovaisuudesta – heitetään hyvää ruokaa pois varmuuden vuoksi. Ehkä ruokamyrkytyksistä on uutisoitu liikaa…. no, onneksi ei kyllä pitkään aikaan. Välttääksemme turhan ylireagoinnin, on syytä ymmärtää ero merkintöjen ”Viimeinen käyttöpäivä” ja ”parasta ennen” välillä. Siispä pieni oppitunti elintarvikepakkausten ”leimoista”, joksi niitä teollisuudessa kutsutaan.

Viimeinen käyttöpäivä

”Viimeinen käyttöpäivä” merkintä on helposti pilaantuvissa elintarvikkeissa. Sellaisia ovat raaka liha, maito kala ja äyriäiset. Juuri samat raaka-aineet, jotka säilyäkseen vaativat toimivan kylmäketjun - myös kun kuljetamme ostoksia helteellä kaupasta kotiin. ”Viimeinen käyttöpäivä” on melko tiukka. Se tosiaankin tarkoittaa, että nyt tuotteen pitäisi päästä jo ruokalautaselle. Muutaman päivän ylitys on harvoin kohtalokasta. Tarkista tilanne haistamalla ja maistamalla. Oppituntimme tärkein viesti onkin: Usko aisteihisi! Kun mitään outoja hajuja tai makuja ei ole, käytä tuote normaalisti.


Parasta ennen

”Parasta ennen” ilmaisu onkin sitten hieman epämääräisempi. Tuote on kuin uusi ennen ”Parasta ennen” päiväystä, mutta ihan käyttökelpoinen se on pitkään tuon päivän jälkeenkin. Silloinkin neuvona on – Luota omiin aisteihisi! Elintarvikkeiden pilaantuminen nimittäin kyllä ilmaisee itsensä. Hyvän lopputuloksen takaa riittävä kuumennus lihojen kohdalla. Paistinpannulla lämpö nousee yli 70 asteeseen, joka kyllä tappaa tautia-aiheuttavat (eli patogeenit) bakteerit. Sama tavoite on maidon pastöroinnilla – siinä maito kuumennetaan muutamaksi minuutiksi hieman yli 70 asteen lämpötilaan.


Löytöjä varaston ja kotihyllyn uumenista...

Muistan seminaarin, jossa Elintarvikeviraston tarkastaja Sebastian Hjelm kertoi käyttävänsä melko säännöllisesti parasta ennen päiväyksen ylittäneitä tuotteita hyvällä menestyksellä. Teollisuus tosiaankin laittaa päiväykset ns. varman päälle. Kauppa taas haluaa lyhyitä leimoja, jotta tavara kiertää.

Jäätelötehtaan pakkasvaraston uumenista on löytynyt 10 vuotta vanha jäätelöpaketti, joka oli kuin uusi. Tuon pakkasvaraston lämpötila on -40 astetta ja kun lämpötila ei sahaa, tuote pysyy alkuperäisen veroisena. Itse käytän surutta hyllyn perukoille unohtuneita makaroneja, ryynejä, suolaa, sokeria – kaikenlaista kuivatavaraa, jossa ei ole rasvaa (rasva tuppaa härskiintymään ajan kanssa), vaikka päiväyksestä olisi kulunut vuosiakin.


Liisa Helamaa
Elintarviketieteiden maisteri

Lue myös tässä blogissa: Ruokahävikistä, osa 1.

Ks. tästä Ruokaviraston vastauksia pakkausmerkinnöistä

Ks. tästä Ruokatietoyhdistyksen säilyvyystaulukko


HÄVIKKISARJA JATKUU..

1 kommentti:

  1. Kyllä, liikaa hyvää ruokaa heitetään pois. Itse kyllä tarkistan aina haistamalla ja maistamalla, jos viimeinen käyttöpäivä on ylittynyt. Ja kuivatavaraa myös käytän vaikka päiväys olisi mennyt ajat sitten. https://fi.multivac.com/fi/pakkauskoneet-ja-ratkaisut/pakkausesimerkkejae/elintarvikkeet/

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Sentin venyttäminen taitolajina

Kun miettii, että pitäisi alkaa säästäväisemmäksi, kuluttaa vähemmän ja saada rahat riittämään paremmin, saattaa tulla ensimmäiseksi mielee...

Suosittuja postauksia