torstai 19. elokuuta 2021

Millä summalla selviää ruokaostoksista


Tämä on aihe, josta aina uudelleen on juttuja mediassa. Joskus mitä ihmeellisimpiä vähälläselviytymiskertomuksia.

Minulla menee viikossa viisi- kuusikymppii ruokaan sis. kaikki muu mahdollinen,maskitkin. Se menee, vähemmällä en näköjään enää selviä.. todellakaan, kyllä ne käsidesit ja maskitkin maksavat.

Omasta maasta saa vielä paljon ruokaa; kurpitsaa sipulia perunaa lehtikaalia papuja salaattia.. onhan viljelijän palkkapäivä koko tämä elokuu. On upeata kun marjaa ja vihreää riittää. Sieniä vielä odotan löytäväni tänä syksynä. Mutta sitten kun viljelijä on palkkansa syönyt, on syksyllä kasviksia kaupoissakin edullisesti.

Monipuolisuus voi silti joskus kuitenkin jäädä paitsioon kun senttiä venyttää.

Penninvenytystä kotikeittiössä fb- ryhmässä joku kyseli miten kolmihenkinen perhe pärjää kolmellakympillä viikossa.. oho. Sain luvan jakaa tämän yhden vastauksen eli tässä:


..’30e saa jo aika paljon kaikkea, mutta paljon vaikuttaa myös, löytyykö kaapista mitä kuivatuotteita? onko jauhoja, hiivaa, leivinjauhetta jne? jopa makaroonia tai riisiä?

Itse ostaisin esimerkiksi:

3-5kg säkki perunaa (prismassa 5kg = 3,50e tjsp, n.70cnt/kg), pari kiloa porkkanoita n. 2e, reilu kilo sipulia 1,2e, kesäkurpitsaa/kukkakaalia/kaalia -jotain rehuja, mitä saa kaupasta halvalla, nyt on kuitenkin sesonki ja millon mikäkin rehua on pilkkahintaan. (itse ostanut nyt esim kesäkurpitsoja, hyviä ja isoja n. euron kilohintaan marketista) vähän katsoo ja ostaa sen mukaan rehuja vaikka kolmella eurolla (esim kaali, kukkakaali ja pieni kesäkurpitsa tai iso paprika).

Katsoo laputetut lihat/kanat/kalat, ja ostaa esim 800e kanasuikaleita (n.5e), 400g jauhelihaa (2,2e), soijarouhetta (3e), linssejä (1,5e), tomaattimurskaa pari purkkia yht. 50cnt, paseerattua tomaattia 2prk 1e, lihapullapussi (70cnt), margariinia 30cnt, jauhoja 1e, makaroonipussi 25cnt. riippuen toki hintatasosta ja laputettujen ruokien määrästä tmv tarjoustuotteista, miten saa venytettyä vai saako mihinkään suuntaan normihinnoista. Maitoa loppurahoilla (5 litraa?)

Näistä sitten leipoisin leipiä, tekisin ruskeita kastikkeita (esim 700g jauhelihaa jatkettuna soijalla, siitä saa ainakin 3 hyvää jauhelihapainotteista ruokaa 3hlö:lle), keittoja (jauhelihakeitto, kanakeitto, kasvis(sose)keitto, linssitomaattikeitto), makaroonilaatikkoa (jos on munia, jos ei, voi tehdä vaikka tomaattimurskaan makaroonivuokaa uunissa jauhelihasta tai soijarouheesta ja kasviksista), perunaa ja kanakastiketta, kiusausta uunissa (perunaa, soijarouhetta, kasviksia, tomaattia?) lihapullia joko perunan kanssa uunissa tai kastikkeena pastan tai perunan kanssa yms. kasviksia pilkkomalla (esim kesäkurpitsa, porkkana) saa paahdettua uunissa, raastettua salaatiksi, millon mitäkin, tai ostamalla pakasterehuja, saa myös tehtyä erilaisia salaatteja ja kasvislisukkeita..’

Aika montaa ruokaa ja vaihtelevaa saa siis 30 eurolla. Käy katomassa fb-ryhmien keskusteluita, siellä löytyy paljon vinkkejä edullisempaan ruoanvalmistukseen.


 

1 kommentti:

  1. Hyviä ajatuksia. Tutun kuuloinen summa tuo 50-60 euroa. Sitten kun vääntämällä vääntää, saa ehkä ruokamenoja alas.

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Mikä nuukuus on hyvästä

 Yle:  Laihialaiset ovat tunnetusti nuukia .. Mutta eikähän nuukuus tyhmää olekaan. Jos se on sitä että käyttää rahaa mihin tarvitsee, ei mu...

Suosittuja postauksia