maanantai 15. huhtikuuta 2019

Edullista perusruokaa

Ruokamenoissa voi toden totta säästää.  Niin, ettäkö että syö vain makaroonia ja kaurapuuroa?
- Ei. (Paitsi että kaurapuuroa on hyvä syödä aamuisin) Vaan valmistamalla ja syömällä hyvää, terveellistä, tavallista ruokaa. Joka on myös edullista ja ilmastoystävällistäkin. Käyttämällä rippeet ja välttämällä hävikkiä, säästää rahaa ja luontoa. Tällainen ruoka tuottaa myös enemmän iloa.

Juurekset ovat edullisia, ainakin vielä toistaiseksi. Peruna on perusruokaa, samoin porkkanat, lanttu, sipulit. Ei bataattikaan kovin kallista ole jos on pari euroa kilo. (Yhdestä keskikokoisesta bataatista saa vähintään pari annosta keittoa,  ja annoksen hinnaksi tulee noin 60 centtiä.)


Vihannekset ovat talvella kalliimpia. Kannattaa ostaa tarjouksesta, mitä saa. Tomaatit ovat monasti siedettävän hintaisia, samoin kaali. Kaalista on moneksi, salaattipohjaksi, keitoiksi, laaatikoiksi.

Idättää voi itse, esim. linssejä, se tulee tosi edulliseksi ja idut ovat myös hyviä. Talvella yleensä idätän paljon. Näin minulla on tuoretta ruokaa lähes aina saatavilla.

Papuja ja linssejä kannattaa suosia ruoanvalmistuksessa enemmänkin. Viljatuotteita, vaikkapa ohraa voi käyttää ruoan lisukkeena ja valmistukseen.
Pavut yhdessä viljatuotteiden kanssa ovat hyvää proteiinia.
Soija on edullisempaa kuin jauheliha.
Kanaa saa aika edullisesti tarjouksista. Kananmunat ovat hyviä valkuaisen lähteitä nekin ja halpoja.

Jos leipoo itse sämpylät ja vaikka leivänkin joskus, se on kotiinpäin aivan huomattavastikin, riippuen paljonko käytät tai perheesi käyttää leipää.

Martat hallitsevat ravitsemus- ja ruoka-asiat. Heidän tietojaan on hyvä hyödyntää omassa taloudessa. Uusia asioita voi opetella pienin askelin kerrallaan.
Kaikenlaista ruokatietoutta, a sta öhön, löydät lisää Marttojen sivuilta TÄSTÄ
Kun itse kasvattaa vaikka pienen osan ruoastaan, tai poimii sen metsästä marjojen ja sienien muodossa, tuo se ylellisyyttä ruokavalioon.

Sentin venyttäjällä on hyvä olla pakastin. Sinne saa satoa säilöttyä ja tarjousruokia ja -aineksia hamstrattua. Myös vaikka leipäjonosta saatua ylimääräistä voi säilöä pakkaseen.Edullisen ruoan valmistusohjeita löytyy kirjastoista, esim. kirjassa: Hyvää ja halpaa on näitä, luokiteltuna kustannusten mukaan, aina 20 centistä per ateria alkaen.

Kirjoja aiheesta on vaikka miten paljon, mainitsen vielä esim.: Ruokaa rippeistä. Rippeet käyttöön on kyllä oiva säästövinkki aina.

Jos rahat eivät joskus oikein riitä ruokaan, voi apua hakea leipäjonoista ja yhteisöruokailuista. Seurakunnat ylläpitävät näitä tavallisimmin. Tässä listaus Helsingin seurakuntien ruokailuista ja jaoista keväällä 2019:

 https://www.helsinginseurakunnat.fi/apuajatukea/ruokailut.html.stxEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Miten vaikuttaa omaan mieleensä

  Kun tulee satutetuksi. Sitä kiertää ja on kipeää. 😖😈 Ensiapua tarvitaan: Hengittele. Koita päästä pois mykkyräisestä asennosta, jos huom...

Suosittuja postauksia