torstai 12. syyskuuta 2019

Ruokahävikistä, osa 1.

Vieraskynä kirjoittaa:

Kotitalouksien hävikki on kallista


Olemmeko tulleet ajatelleeksi, että heittäessämme ruokalautasen jämät jätteisiin, menetämme samalla koko ruokaketjun panoksen – toisin sanoen rahaa? Pellon reunaan puimatta jäänyt vilja ei ole läheskään niin arvokas kuin voileivän pala. Leivän valmistamiseen, pakkaamiseen ja kuljettamiseen on kulunut arvokkaita työtunteja, raaka-aineita ja energiaa eri muodoissa. Ja entä se voi siinä leivän päällä? Arvokasta tavaraa sekin.

Samalla kun heität kotona ruokaa roskiin, nousee syödyn ruuan hinta! Jos vaikka heität 25% ruuasta pois, nostaa se satasen ruokaostosten hintaa 125 euroon – ruokasi on siis neljänneksen kalliimpaa! Se on merkittävä summa Sentin Venyttäjälle. Ihan näin suoraviivainen laskukaava ei todellisuudessa ole, koska se ei laske ruuanlaitolle työtunteja eikä esimerkiksi huomioi ”ilmaisia” pöydän antimia kuten marjoja, sieniä, kaloja ja/tai riistaa. Mutta ajatus on tärkein!

Tarkkaile toimintaasi

Aivan kuten rahankäytössä yleensä, myös ruokataloudessa kaikki pohjaa kirjanpitoon. Näin tulet tietoiseksi siitä, mitä ruuillesi todella tapahtuu. Kun se on selvitetty, on seuraavaksi tarkkailtava toimintatapoja.

Kun laitat ruokaa, teetkö yhä viidelle hengelle, vaikka lapset lensivät jo aikaa sitten pesästä? Kyllästytkö samaan ruokaan kahdessa päivässä ja lopun sitten heität menemään? Jääkö ruuanlaitossa puolikkaita kermapurkkeja ja avattuja tölkkejä kaappeihin vai suunnitteletko seuraavan ruuan olemassa olevien raaka-aineiden pohjalta? Osaatko leikkiä Kokkisotaa? Siis tehdä maistuvaa ruokaa niistä raaka-aineista, joita kulloinkin on saatavilla!

Tarkista ruokakaapit ja pakastin


Liian suuret varastot ja ison kertapakkaukset ovat ongelma. Pyri siis välttämään turhaa varastoon ostamista. Kun ostat ison ja usein sen edullisen esim. leipäpaketin, laita osa leivistä kerta-annoksina pakkaseen. Ja käytä ne viimeistään ensi viikolla. Pakastin tuppaa usein jäämään varastoksi, jota harvoin hyödynnetään. Muuta siis toimintatapasi ja käytä pakastinta myös niin, että otat sieltä tavaraa käyttöön. Tämä oli itselleni hyvä herätys, kun luin kirjaa Ruokahävikistä. Pakastin on selvästi ongelmani!

Suosittelen tutustumaan tarkemmin aiheeseen lukemalla ainakin seuraava vuonna 2018 julkaistu kirja. Älä syötä ruokahukkaa, tekijöinä turenkilainen Juha Ketola, hämeenlinnalainen Katleena Kortesuo sekä: reseptinikkari Mikko Sairanen. on oivallinen kirja, josta saat sekä pintavinkkejä että ohjeita syvämuutokseen.


Liisa Helamaa
Elintarviketieteiden maisteri


LUE MYÖS RUOKAHÄVIKISTÄ - SARJAN SEURAAVAT OSAT 2-3, SYYS-LOKAKUUSSA!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Mitä ottaisit mukaasi?

  Kotivarautumisesta löytyy aika tuhti artikkeli tässä:  Mikä on tärkeintä kotivarassa? Tässä toinen:   Varautumisesta ja valmistautumisesta...

Suosittuja postauksia