perjantai 30. elokuuta 2019

Ihanaa – suomalaista perunaa!

Vieraskynä kirjoittaa:


Ensimmäiset syystuulet puhaltavat ja on aika asettua arkeen. Siihen liittyy grillikauden päättäminen ja siirtyminen perisuomalaiselle pottu-soosi linjalle. Omassa keittiössäni käytän runsaasti perunaa. Peruna on monessa suhteessa hyvä valinta sentin venyttäjälle. Se on halpaa, terveellistä ja helposti saatavilla.


Lajikkeita on monia


Nykyisin lajikevalikoima on runsas. Kaupassa on värikoodeilla erotettu jauhoinen, yleis- ja kiinteä lajike. Erilaisiin ruokiin voi siis valita eri ominaisuuksia omaavan lajikkeen. Useista kaupoista saa vieläpä paikallisen viljelijän kasvattamia perunoita. Siinä toteutuu myös ilmastoystävällisyys, kun raaka-ainetta ei ole tarvinnut kuljettaa toiselta puolelta maapalloa. Ja viljelijä kiittää.

Perunasta herkkuja


Olen tarkka ja valitsen vain yhtä tiettyä lajiketta, sillä se on sopivan kiinteä ja hieman makea. Ja se maistuu hyvältä. Perunasta voisi tehdä makutestejä viinien malliin. Juuri peruna ansaitsee jälleen meidän aidon arvostuksen. Ja mitä ihania ruokia siitä saakaan – lista on pitkä! Edellisen päivän keitettyjä perunoita löytyy lähes aina jääkaapistani, sillä niistä saa nopeasti hyvän aterian.

Nykyisin perheemme suosikki on ns. 2000-luvun versio pyttipannusta. Toki ihan perus-pyttärikin maistuu – paistetut perunat, makkaraa paloina ja yksi paistettu muna päälle. Nykyversiossa makkara on korvattu kanalla (usein sekin edellisen päivän paistetusta kanankoivesta pilkottu suoraan pannulle) ja perunan lisäksi pannulla kypsyy porkkanaa, paprikaa, valkokaalia, kenties sipulia.. Vähän mitä kaapista sattuu löytymään. Maustaminen on tärkeää; hiukan pippuria tai curria, kirveliä, muita yrttejä kuivattuna tai tuoreina. Tästä tykkää koko perhe. Ja hinta on minimaalisen pieni.

Perunan hinta versus bataatin


Koen oudon piston, kun perunan vieressä myydään USA:sta lennätettyä bataattia. Jos kauppa kuuluu siihen ketjuun, joka mainostaa suosivansa suomalaista, tilanne ärsyttää. Kilohintaa muuten kannattaa vertailla. Bataatti on selvästi kalliimpaa kuin peruna. Usein säkeittäin myytävä peruna on halvinta ja samalla varmistuu, ettei kaupassa tarvitse koko ajan juosta. Tämä vaatii tosin reilun kokoista viileää säilytyspaikkaa. Meillä syksyn korvalla tällainen paikka on auton takaluukku. Siellä peruna ei palellu vaikka yöllä olisikin pikkupakkanen. Peruna ei kestä pakkasta, joten ole varovainen ja siirrä perunoita jääkaappiin sitä mukaa kun niitä kuluu.

Sentin venyttäjä säästää suunnittelemalla ruokaostokset ja hyödyntämällä satokauden kotimaista tarjontaa. Nautitaan siis nyt perunasta!

Liisa Helamaa
Elintarviketieteiden maisteri

⚛️⚛️⚛️


Lue myös aiempi blogipostaus tässä blogissa: Perunaiset vappuruoat
sekä Liisan aiemmat kirjoitukset: Munalla töihin!
ja Miten kulkea kaupan käytävillä - ja säästää

Tästä pääset Perunatietolaariin  

Perunan historiasta  ja viljelystä lyhyesti

BLOGISSA MYÖHEMMIN LISÄÄ RUOASTA JA SEN HINNASTA.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Puut ja pensaat kukkivat mutta katso myös maahan

Nyt kukkii puut ja pensaat. Mustikka on kukassa sekin. Toivotaan hyvää satoa kaikelle. Sitä odotellessa katse maahan: villiyrtit ovat parhai...

Suosittuja postauksia