torstai 1. elokuuta 2019

Tavoitteista ja niihin pääsemisestä

Aika monella on tilanne se, että joka kuukausi suree, miten pärjää vielä loppukuun. Tai jo kuun alussa tuo tilanne voi olla.  Monella on otettuna nyös luottoa, jota joutuu maksamaan pois, usein kerran kuussa.

Työstä on voinut joutua luopumaan, sairastumisen tai eläkkeelle jäämisen tai muun syyn vuoksi, ja tulot ovat pudonneet rajusti. Tällaisissa tilanteissa tavoitteena on yleensä, että rahat riittäisivät edes perusasioihin. Muutostilanne on usein hankala.

 

Sentinvenyttäjä laatii itselleen taloustavoitteita

 

 Tavoitteita on hyvä laatia, myös taloustavoitteita. - Mikä on tavoitteesi rahankäytön suhteen, taloudellisen tilanteesi suhteen, juuri nyt?


- Onko se vaikka että saat syksyllä ostettua joitakin vaatteita? Vai onko se pieni lomanen tai jopa pidempi matka? Onko tavoitteesi se, että onnistut jatkossa maksamaan laskut ajoissa, niin ettei ole sitä jokakuukautista maksujenlykkäämisrumbaa. Ja että rahaa riittäisi muuhunkin kuin laskuihin ja ruokaan, edes vaikka vähän johonkin muuhunkin...

On tärkeää, että asettaa omankokoiset tavoitteet itselleen. -  Mitä pidän tärkeänä? Kun tavoittelee sitä, mitä pitää tärkeänä, on toiminnassa järkeä. Asenne ja motivaatiokin löytyvät helpommin.

Tavoite on suuri kuva, johon pienet asiat suhteutuvat. Alkaa jaksaa tehdä pieniä asioita, pieniä siirtoja. Vähitellen alkaa tulla onnistumisia ja se ei olekaan mikään ihme.Yksi onnistuminen toimii taas portaana seuravalle. Yksi porras on noustava, jotta pääsee nousemaan seuraavaa.

Tavoitteita on hyvä miettiä. Mikä on muuten sinun tämän päivän tavoitteesei, tämän päivän haaste, johon tarttua, vai onko se tänään että olet vain, kuin ellun kana - sitäkin tarvitaan, lepopäiviä.


Kohti tavoitteita:

 

  1.  askel on aina: Mikä on tilanteeni nyt

  2. askel: Mikä on oma toiveeni tilanteestani esim. vuoden kuluttua?

  3. askel: Mitkä ovat realiteetit ja mitkä mahdollisuudet päästä tästä tilanteesta tavoitetilanteeseen?

  4.  askel: mitä kaikkia väyliä toivetta kohti voisi päästä?


Vaikka näin. Tämän luettelon voi muotoilla monin tavoin. Kyse on isoista asioista ja hyvä on, että nämä portaat ovat itselle ihan järkeenkäypiä.

 

Pieniä asioita ja säästösummia 

 

Jos joka viikko voi saada säästöön relistisen summan, vaikka viisikymppiä, kympin tai jollekin se voi olla vaikka kaksi euroa, siitä vääjäämättä kertyy.


Tämä säästäminen ja sitten ostaminen on se vanhanajan malli. Ei lainaa, vaan säästää ensin raha ja sitten vasta ostaa. Kuulostaakin aika järkevältä. Ja on mukavaa että ei tarvitse olla velassa, se on vapautta!

Menoja pienemmiksi...

 

Menoja kannattaa tosiaan vähentää. Tämä on varma konsti saada rahaa säästöön. Vinkkejä tähän mm. blogipostauksessani Askeleita kohti taloudellisempaa elämäntapaa


ja tuloja suuremmiksi


-  jos se vain on mahdollista.

Työttömiä on nyt (heinäkuu 2019) Tilastokeskuksen mukaan 176 000.  Kaikille ei siis kokoaikaista palkkatyötä oikein riitä, ihan helpolla. Yritettävä toki on, jaksaa työssä/löytää työtä.

- Muuten työn suhteen tavoitteiden laatiminen on tärkeää siinäkin. Ainakin nuorten on ilman muuta tärkeää laatia ja päivittää tavoitteitaan, vaan toki jo ikääntyneempienkin. Ei ole myöhäistä tehdä uusiakin juttuja vaikka olisi mielestään jo 'vanha'!

Edes jotakin


Moni asia on joskus ikäänkuin helppo sanoa, mutta toteutus ei olekaan niin helppoa. 

Olennaista lienee se, että tekee kaikissa tilanteissa edes jotakin.
Apua tarvitsevana hakee apua. Tekee realistisia suunnitelmia. Hoitaa arkisia asioitaan. Jokaisessa tilanteessa koittaa myös säästää vaikka vähän. Vaikka vain säästöpossuun piirongin päällä.
Nimittäin pienet teot ja asiat on aina se, mikä merkitsee. Antaa voimaa ja tyytyväisyyttä.

'Sainpa säästöön pari euroa', 'sainpa pennon täytettyä, taas tältä kuulta',
'tein keiton', 'maksoin erääntyneet laskut', 'soitin talous- ja velkaneuvontaan', 'laitoin avustuhakemuksen', 'kirjoitin ja lähetin työhakemuksen', 'pyysin palkankorotusta', 'sainpa nukuttua hyvin'.. 'Olin kiitollinen tästä päivästä'...

Ei vertailua   

 

Tilannettaan ei kannata verrata johonkin toiseen. Olennaista on oman elämän tilanne juuri nyt. Muitakin voi auttaa, kunhan on omat tilanteet siinä mallissa että voi ja jaksaa.


Omiin asioihin saa ja voi keskittyä kunnolla, ja laatia vaikka tavoitteita.

--Tavoitteiden ja niihin pääsemisen pohdinta jatkuu myöhemmin tässä blogissa.

Ks. tässä Planago-ohjelmaa, jolla voit ennakoida muutoksen tuomia asioita, tehdä taloussuunnitelman ja oppia uutta.
Penno on hyvä väline oman talouden kirjanpitoon, säästämiseen ja suunnitteluun. Ks. penno tästä
Lue myös aiempi blogipostaukseni pennosta ym.tästä



(Kuvat Pixabaysta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Alennuksia

Suojaudu huijareilta

Kuluttajaliiton ja Vanhustyön Keskusliiton yhteisestä webinaarista 29.11 opittua, tässä hieman referoin  ja jaan teillekin. Asiantuntijoin...

Suosittuja postauksia