tiistai 2. huhtikuuta 2019

Sentinvenyttäjän kauppareissu

Pienet asiat merkitsevät paljon.

Kun menet kauppaan, suunnittele ensin.

Käy läpi jääkaappi, mitä siellä on, ja mitä sieltä puuttuu, samoin ruokakaapit. Huomioi sellaiset rippeet, mitä voisi vielä käyttää; sekaan keittoon, piirakkaan, taikinaan, munakkaaseen yms.

Tee suurinpiirteinen (tai tarkempi) ruokalista tulevalle viikolle tai tuleville päiville.

Kirjoita kauppalista paperille.

Syö välipaa eli älä mene nälkäisenä kauppaan. On aivan tunnettu tosiasia, että nälkäisenä ostaa enemmän ja tekee heräteostoksia, jotka eivät olisi olleet lainkaan tarpeellisia.

Osta vain listan mukaan, älä muuta. Siis: Älä osta heräteostoksia. Ellet sitten ole aivan päättänyt että tällä kertaa ostat jotakin vaikka makeaa hyvää, viikonlopuksi tmv.

Mielellään osta raaka-aineita, joista valmistat itse ruoan. Käytä myös puolivalmisteita, joskus se voi olla hyödyllistä sekin. Nimittäin joskus puolivalmiste säästää niin paljon aikaa ja vaivaa, että se tavallaan maksaa itsensä takaisin.

Kauppojen hinnoissa on eroja. Lidl on tunnetusti halvin ruokakauppamme, toisena tulee Prisma.
Niin se on. S-ryhmän kaupoissa löytää niitä laputettuja tuotteita, mutta onko ne juuri listallasi, jos on niin hyvä, jos ei, mieti jos muutat suunnitelmaasi silloin kun mieliruokaasi on hyvin halvalla.

Helsingissä voi hyödyntää Hävikkiruokakauppaa Redissä , samoin etnisiä kauppoja; vaikkapa itämaisia ja virolaisia, joissa saa joitakin tuotteita edullisemmin. Malmilla on vihanneskoju, jossa myydään edullisesti vihanneksia jotka eivät aivan standardin mukaisia, esimerkiksi niiden käyttöpäivä alkaa olla käsillä. Ovat silti aivan ok, kun käyttää ne suht pikaisesti.

Monilla paikkakunnilla on jo mahdollisuus ostaa hävikkiruokaa resQ-sovelluksilla
Tästä aiheesta lisää tässä blogissa myöhemmin.

Hävikkiruokaa myy myös mm. FiksuRuoka-verkkokauppa
Ruoka toimitetaan esim. lähimpään noutopisteeseen parin päivän sisällä.Jos on suuri perhe tai ostaa kimpassa ystävän kanssa, tämä voi erityisesti silloin olla hyvä vaihtoehto.

Kun käy kaupassa vain kaksi kertaa viikossa, säästää. Kaksi kertaa viikossa ostettuna ruokamäärä on suurempi kuin vaikka joka toinen päivä ostettuna, ja tällä on psykologinen merkitys:
On runsauden tunne, kun purkaa kassien sisältöjä kaappeihin todeten, että onpa paljon ruokaa mitä laittaa ja syödä. Tulipa ostettua! Kyllä tämä nyt riittää!

Voi olla jopa kiitollinen siitä mitä on. Iloinen nyt ainakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Mitä ottaisit mukaasi?

  Kotivarautumisesta löytyy aika tuhti artikkeli tässä:  Mikä on tärkeintä kotivarassa? Tässä toinen:   Varautumisesta ja valmistautumisesta...

Suosittuja postauksia