maanantai 1. huhtikuuta 2019

Talouden seuranta PENNON avulla

PENNO on hyvä väline talouden seurantaan. PENNO on Takuusäätiön ja muiden järjestöjen yhdessä työstämä kirjapito-ohjelma tavallisia kotitalouksia varten. PENNON käyttö on ilmaista. Sinun pitää rekisteröityä jollakin sähköpostillasi ja antamallasi salasanalla, muita tietoja ei tarvitse antaa.

Tästä linkistä pääset PENNOON

PENNOON merkitset kaikki tulosi ja menosi. Muista merkitä ihankaikki menot, pienintäkin myöden. Tämä tarkoittaa, että säästät aina jokaisen kuitin ostoksistasi. Kun olet merkinnyt summat PENNOON, voikin kuitit hävittää (takuu yms. kuitteja lukuunottamatta).

Kun merkitset tulosi ja menosi PENNOON, saat jo kuukaudessa parissa tietoa, mihin kaikkeen rahaasi menee. Voi paljastua turhiakin menoja, vaikkapa kahvikupilliset työmatkalla, satunnaiset suklaapatukat, vesipullot, iltapäivälehdet. Aikakauslehdet tilattuina. Pienemmät vaaateostokset, joita vain tulee tehtyä. Valmisruoka, jota tulee ostettua kun menee nälkäisenä kauppaan! Turhaa on myös maksaa liikaa ruoasta, jos sitä saa halvemmallakin, jostakin toisesta kaupasta.

Mitä tarkemmin olet paloitellut muut menot- saraketta, sitä tarkempaa tietoa saat näistä satunnaisistakin menoista. Harrastuksille voit laatia oman luokkansa, virkistykselle omansa. Virkistys-luokassa voi olla satunnaiset menot erikseen ja vaikka se viikottainen/kuukausittainen elokuvissa- tai kahvilassakäynti erikseen.

Kun nostaa kissan pöydälle, katsoo missä mennään, mitä oikein kulutan, on se alku tulevalle menojen karsimiselle ja sentin venytykselle. Eihän kaikkea tarvitse karsia, vain järkevästi katsoa, mikä on vältämätöntä, mikä tarpeellista ja mikä vähemmän tarpeellista tai kokonaan turhaa. Mihin oikeasti haluaa käyttää rahaa, mihin taas ei.

Toinen asia onkin sitten miettiä, miksi käyttää rahaa johonkin, mitä ei oikein koe tarpeelliseksikaan. Tästä aiheesta lisää myöhemmin tässä blogissa.

Muita mahdollisuuksia kirjanpidolle on mm. Mrttojen budjettilomake; TÄSTÄ Marttojen budjettilomakkeeseen
tai itse laadittu excel-taulukko (tai LibreOffice Calc-taulukko).

Myös vihkoa ja kynää voi käyttää yhtä hyvin, voi olla luontevampi jollekulle.

Penno-työkirjaa voi saada paperisenakin,  tilaamalla ilmaiseksi, ks. yhteystieto TÄSTÄ LINKISTÄ

Facebookissa on ryhmä, jossa voi jakaa kokemuksiaan mm. PENNON käytöstä. Ks. fb-ryhmä Hallitse rahojasi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Miten vaikuttaa omaan mieleensä

  Kun tulee satutetuksi. Sitä kiertää ja on kipeää. 😖😈 Ensiapua tarvitaan: Hengittele. Koita päästä pois mykkyräisestä asennosta, jos huom...

Suosittuja postauksia