torstai 28. tammikuuta 2021

Yksinäisyydestä, yhteisyydestä ja onnesta

 


Vauraus lisää riippumattomuutta muista, ja nämä yhdessä: yksinäisyyttä.

-Näin dokumentissa Yksinäisyyden aikakausi eilen keskiviikkona.


Olisiko tosiaan niin, että vähemmän vauraat olisivat yhteisöllisempiä ja sitä kautta onnellisempia?

Varmaankin tai ehkä… Mutta
 

Yksinäisyyteen ei johda vain riippumattomuus, liika omaisuus ja halu ajatella itseään ensin.

Vaan siihen vaikuttavat myös yhteiskunnan rakenteet, teknologian kehitys ja nyt tietenkin lisäksi vielä pandemia. 

Eriarvoistuminen ja seurauksena joidenkin ihmisten syrjäytyminen lisää tietenkin heidän yksinäisyyttään;  häpeän tunne, riippuvuus päihteistä edesauttavat yksinäistymistä.  Yksinäisyyttä saattaa ollakin eniten juuri ääripäissä, vauraimmissa ja köyhimmissä.


Kyttäämme helpolla puhelinta sen sijaan että ylipäänsä huomaisimme kanssaihmisiä. Kommunikoimme koneiden kautta. Brändäämme itseämme somessa..Kuulostaa kauhealta mutta sitähän se on: kuvat, sopivat lauseet, ei liikaa mutta harkiten, itseään paljastamatta.  

Emme välitä muista. Sekin on syy yksinäisyyteen. Jos oma hyvä on tärkeämpi kuin toisen, ei oikein yhteyttä toiseen voi saavuttaa. Niin arvelen.
 

Emme luota muihin. Pelkäämmekin muita ihmisiä, varsinkin erilaisia mitä itse olemme. Tämä köyhdyttää ja rajoittaa elämää paljon. 


Tempauksia ja tekemistä

Yksinäisyydellä on yhteys terveydentilaan ja hyvinvointiin.

Yksinäisyys on siis haitallista terveydelle. Krooniset sairaudet pahenevat yksinäisyydessä.


Ihmisiä voisi kyllä koettaa saattaa yhteen, esim. kaupunkisuunnittelulla. Yhteisiä tempauksia. Viljelypalstoja. Talkoita. Ajattelisin kuitenkin, kun luo rakenteita, olisi hyvä samalla vaikuttaa myös asenteisiin.  

Vapaaehtoistöissä voi auttaa muita. Samalla voi saada ystäviä toisista vapaaehtoistyötä tekevistä. Vapaaehtoistyö myös lisää merkityksellisyyden tunnetta ja onnellisuutta. Auttaminen tekee hyvää kaikille. - Muuten, jopa se tekee hyvää, lisää hyvää oloa, kun katselee toisen auttavan jotakuta, vaikka elokuvassa! Se tekee hyvää meidän sydämelle 💓
 

Toisen onni on myös minun onni. 


Kaupunkisuunnittelu, yhteisöpalstat ja vapaaehtoisuus dokumentissa mainittuja keinoja. Myös yhteiset ruokailut ja asuintalojen asukkaiden keskinäiset kokoontumiset olivat esillä:)  hyvinvoinnin, onnen ja terveyden tuojana.

...

Kun omalla asuinalueellani kävellessä katseeni kohtaakin toisen, on se merkityksellistä.

Kun kaupan setä tervehtii minua. Tai täti. 

Autoilija päästää ylittämään tien.

--Olen olemassa, en ole näkymätön.

😷🙄😁


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Sentin venyttäminen taitolajina

Kun miettii, että pitäisi alkaa säästäväisemmäksi, kuluttaa vähemmän ja saada rahat riittämään paremmin, saattaa tulla ensimmäiseksi mielee...

Suosittuja postauksia