perjantai 15. tammikuuta 2021

Ruoka-apua ja tai edullista ruokaa

Ruokajonoja

Ruoka-apu -sivustolle pääset tästä linkistä.

Hakukenttään lisää oma paikkakunta, klikkaa: etsi ja pääset paikkakuntasi sivustolle ilmoitettuihin ruokajakopisteisiin.

Ruokaa kannattaa jaksaa hakea, jos rahat eivät meinaa riittää perusasioihin. Kympin tai parin edestä kelvollista ruokaa voi olla suuri apu viikottain, jollekulle harvemminkin.

Näillä pakkasilla ei varmaan ole ihan yksinkertaista seistä ruokajonossa. Onneksi pian sää kuitenkin lauhtuu:)

 


Edullista ruokaa itse valmistaen

Keitto lämmittää pakkasilla! Teen usein peruna-porkkana-sipuli-valkosipulikeittoa, lisäten siihen vielä vähän linssejä ruokaisuutta antamaan. Linssejä, niitä aina jaksan kehua, proteiinipitoisuutensa ja halpuutensa vuoksi. ..No mutta nyt maksoi vihreälinssi-paketti 1,49 e -kääk, se on noussut! Näin se ruoka nousee muutamia senttejä tai kymmeniäkin, hissun kissun, tämä oli ensimmäinen hinnan nousu minkä minä tänä vuonna havaitsin. -Linssipakkauksesta saa kuitenkin ainakin 5-6 ateriaa, joten ei se mitään kallista todellakaan vieläkään ole.

Kun tekee suuremman annoksen keittoa, voi toisena päivänä sitä lämmittäessään maustaa hieman lisää tai jatkaa keittoa vaikka kikherneillä (liotettava, kysennettävä, voi säilyttää pakkasessa valmiina) tmv, ja kolmantena päivänä vielä vaikkapa kana-(esim. pakkasessa valmiina) tai nakkipaloilla. Näin saa aina uudenlaisen keiton. Tästä pääset yhdenlaiseen rehevään keittoon, kotilieden sivuilla.

Kun riisiä keittää suuremman annoksen, sitä voi käyttää useana päivänä lisukkeena, kalalle, kanalle. Säästää vaivassa ja hävikkiäkään ei juuri pääse tulemaan. Risottokin on oiva ruoka.

Pikaruokana voi käyttää edullista kuskusia, esim. salaatissa. Pasta on nopea ja halpa (kun ei valitse mitään erikoisempaa lajia) niinikään; pasta plus tonnikala ja hiukan tomaattimurskaa, hyvä ja helppo ruoka sekin. Katso ohje esim. tästä Yhteishyvän sivuilta.

Vihanneksia ei pdä unohtaa. Lidlin hävikkihevilaatikko 2 eurolla on ihan huippua. Aina se ei kohdalle osu, mutta olen iloinen jokaisesta laatikosta mikä päätyy oikeaan osoitteeseen. Ja ainahan osoite on oikea, kun ruoka käytetään. Hävikkihevit eivät ole ollenkaan huonoja, salaattikeränkin päällimmäiset huonommat tai nahistuneet lehdet voi poistaa, sama kaalissa ja loppu onkin ihan hyvää tavaraa. Pilaantunutta en ole näissä laatikoissa vielä koskaan tavannut. Lue hävikkihevilaatikoista tästä Maaseudun tulevaisuuden sivuilta.

Kaali on aika edullista, samoin porkkana. Nämä ovat myös melkein niitä parhaita, kotimaista ja maukasta, eikä vitamiineista tingitä. Syön porkkanan päivässä, esim. appelsiineja sen sijaan aika harvoin. Toki voi tehdä porkkana-appelsiinisalaatin, ks. ohje tästä Yhteishyvän sivuilta.

Peruna on parasta. Lempeä vatsalle. Uunipellillä voi paistella perunan-, porkkanan- ja punajuuren paloja, öljyä ja mausteita kuorrutteenaan. Helppo ja täyttävä ruoka. Sipulia voi seassa olla myös, samoin vaikka kikherneitä (liotettuja ja kypsennettyjä jo). Tästä Marttojen paahdetut juurekset -ohjeeseen. Mikä mukavaa myös, paahdetuista juureksista, jos niitä nimittäin jää, saa seuraavana päivänä ihanan sosekeiton.

Näistä mainitsemistani saakin jo koostettua viikonkin ruoat talviselle tammikuulle; tuoresalaattia, paahdettuja juureksia, keitot ja pasta. Eikä maksanut paljoa. 

Ruokajonojen ruoka-aineita voi käyttää näissä hyvin. Ilo on itsevalmistettu tai tuunattu ruoka. Vaikka olisi köyhä tai kipeä, ei ole tonttu tai tumpelo.Nyt on niin kaunista tammikuuta, kun aurinko kuorruttaa maiseman hohtavaksi.  Nämä pakkaset saavat muuten meren savuamaan, kuva Helsingin edustalta.


💙💚💛💓💜

 

 

2 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä! Minulla on tämän vuoden tavoitteena jatkaa juuresten lisäämistä ruokavaliossa. Ne ovat terveellisiä ja halpoja, ja käytän niitä (jopa perunaa!) edelleen hävettävän vähän.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Ja juuri näin😍 Juureksissa on makua, ne täyttävät sopivasti ja nehän säilyvät aika hyvin jääkaapissa jos et heti kaikkia käyttäisikään.

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Puut ja pensaat kukkivat mutta katso myös maahan

Nyt kukkii puut ja pensaat. Mustikka on kukassa sekin. Toivotaan hyvää satoa kaikelle. Sitä odotellessa katse maahan: villiyrtit ovat parhai...

Suosittuja postauksia