tiistai 1. joulukuuta 2020

Ryhtiliike, miten jaksaisi?

Osa Suomen alueista on nyt koronaepidemian leviämisvaiheessa, osa vielä kiihtymis-ja  osa perustasolla. Pääkaupunkiseudulla saatiin viikon alusta rankkoja rajoituksia kokoontumisiin ja julkisia tiloja kuten kirjastot (joitain poikkeusaikoja lukuunottamatta) suljettiin.

Ilman välttämätöntä syytä ei myöskään pidä matkustaa leviämisvaiheen alueelta tai päinvastoin. Kokoontumisrajoituksia pitäisi kaikkien myös noudattaa, vaikka yksityisillä toimijoilla ei siihen pakkoa olisikaan...

Millaisen 'ryhtiliikkeen' tässä kukin nyt tekee? Pimeimmät viikot vuodessa, kaamosväsymys ja pitäisi jaksaa sama kuin ennenkin, ja lisäksi elämän muut stressit, joillakin muut sairaudet mm. vievät voimia. Kaikki ylimääräinen, vaikka asuintalon kova melutaso... huh huh, miten sitä jaksaa välittää vielä kaikki uudet ohjeet ja rajoitukset? 

- Tässä kysytään sitkeyttä. Ja sen tukena voi olla itsemyötätunto ja myötätunto muita kohtaan. Molempia sopivassa määrin ja voimia riittää tärkeimpään. Lue lisää itsemyötätunnosta.

Kuulin radiosta ohjelmaa (Tiedeykkönen: Pandemian psykologiaa)- tosin toisella korvalla-, jossa ohjelmassa puhuttiin myös jaksamisesta juurikin. Tällaiset vinkit ja keinot mainittiin:  

  • Rentoutumisharjoitukset
  • Omien ajatusten tarkastelu - mistä ajatukset kumpuavat, pohtia ja kohdata tilannetta
  • Tee mielihyvälukujärjestys!   -Niinpä. Lukujärjestyshän tarkoittaa kalenteroituja töitä, tehtäviä ja joillain opiskelujakin. Nyt lukujärjestykseensä voisi sijoittaa myös mielihyvän lähteitä, menetettyjen tilalle. Niin, tottakai edellämainitutkin, työt ja tehtävät ovat ja toivottavasti ovat kaikille paitsi velvollisuuksia myös ilon ja mielihyvän lähteitä.. Mutta ihan vain juuri sellaisenaan mielihyvän lähteet, ihan itelle, mitäs ne olisivat? Minulla on ainakin metsä, muut luontomaisemat, kirjat..Joulukorttien kirjoittaminen on mitä ihaninta sekin nyt.  Kynttilän sytyttäminen on pieni teko, mutta elävän tulen katselu ja sen läsnäolo on mitä parhainta. Venyttelyvoimistelu on mahtavaa, siihen ei monia minuutteja tarvitse, mutta voihan tehdä nyt useammankin kerran päivässä.

Yo. ohjelma Yle Areenalta kannattaa varmaan kuunnella uudelleenkin, ks. Pandemian psykologiaa tästä.

Lue myös mieli ry:n blogista Jaksamisesta pandemian pitkittyessä

Tästä pääsee aiempaan postaukseeni Metsän vetovoimasta

Tästä aiempaan postaukseeni Mitä mahdollisuuksia


Tonttu miettii, mihin nyt suuntaisi..
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Sentin venyttäminen taitolajina

Kun miettii, että pitäisi alkaa säästäväisemmäksi, kuluttaa vähemmän ja saada rahat riittämään paremmin, saattaa tulla ensimmäiseksi mielee...

Suosittuja postauksia