lauantai 26. kesäkuuta 2021

Merkityksellisyys elämässä, mistä sen löytäisi

 


Kuuntelin Riku Siivosen Täydellistä elämää- sarjaa radio Yle 1 ltä, jossa tänään keskustelussa apulaisprofessori Arto Salonen ja aiheena miten luoda täydellinen tulevaisuus, jossa ihmisen on hyvä olla mutta samaan aikaan elinolosuhteemme eivät tuhoutuisi?

Elämän merkityksen kokeminen oli yksi asia mikä nousi esille. Tämä onkin oikein lempiaiheeni. Jos elämän merkityksellisyys on hukassa, niin... mitä?

--Kirjoitin muuten aiemmin tässä blogissa, miten sorrumme korvikkeisiin ks. tästä


Miten sen merkityksen oikein löytää . Siinä on se pähkinä onkin. Yhteisöllisyys on avain jonka Arto Salonen mainitsi. Kuuntele koko ohjelma ks yllä linkki, sillä en referoi ohjelmaa tähän vaan kirjoitan omia ajatuksiani tästä merkityksellisyydestä:

Katso luontoa, sen pienintä yksityiskohtaa ja ajattele miten merkittävä se on kokonaisuudessa.
Merkittävä on jokainen ihminenkin.
Joskus merkitystä pitää etsiä työläästikin, merkitys ja merkityksiä löytyy kunhan etsii, niin uskon.

Yksi merkitystä antava on muiden auttaminen. Jos joku jonka tunnet tarvitsee tilapäisesti apua kauppakäynnussä  tai muuta apua jonka voisit tarpeessa olevalle antaa niin se kannattaa ilman muuta tehdä. Se on aika pienestä kiinni, vähän kaikki.Pieni askel uuteen tai toisintekemiseen vie toiseen ja kolmanteen.

Loma tai muu pysähtyminen voi auttaa merkityksien löytämistä. Kun on aikaa, ja voi kuulostella mitä oikeasti haluaa...Elääkö omien arvojensa mukaan, ja jos ei, niin millaisia askelia pitäisi ottaa että näin olisi. Mitä mahdollisuuksia siihen olisi. Joskus on kuitenkin hyvä vain olla, toki ahdistusta ei voi välttää jos matka omannäköiseen elämään näyttää kovin pitkältä..

--Muuten, lomalla voi sortua suorittamiseen ihan yhtä lailla kuin töissäkin tai missä tahansa.

 Lue tästä Ilana Aallon blogi Vietätkö loman kaapissa

 Lomaan hyviä perus'ohjeita' tässäkin: Avaimet onnistuneeseen kesälomaan

 Ohejita riittää netissä moneen. Jos tuntuu vaikealta pysähtyä niin siinä eivät kaikki hyvät neuvotkaan sina auta. 

Järki toki auttaa. Elää sitten arkea kuten se eteen tulee ja koittaa aina välillä kuunnella itseäänkin, olla itsemyötätuntoinen ja tehdä itselleen hyviä asioita. Hyviä hetkiä tulee ja KUN niitä tulee niin huomioida ne. Ahaa, tällaistakin on. Ja tällaista tulee lisää.

Itsemyötätuntoisuus ja myötätunto muita kohtaan kulkevat käsi kädessä. Kun arvostat itseäsi, kykenet antamaan arvoa myös muille. Voimme lisätä muiden kokemusta omasta merkityksellisyydestä kun jaamme kiitosta ja arvonantoa muille. Samalla oma hyvä lisääntyy.

Muiden ihmisten huomioiminen tuo onnea elämään -aina.

Aivan kuten Arto Salonenkin yllämainitussa radio-ohjelmassa totesi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Puut ja pensaat kukkivat mutta katso myös maahan

Nyt kukkii puut ja pensaat. Mustikka on kukassa sekin. Toivotaan hyvää satoa kaikelle. Sitä odotellessa katse maahan: villiyrtit ovat parhai...

Suosittuja postauksia