lauantai 29. helmikuuta 2020

Etelärannikon kalaa

Sain vastapyydetyn kalan lahjaksi. Siian. Tämän kelpaa paistaa parina kolmena palana pannussa ja kyllä on herkkua!

Ilmaista lähiruokaa, terveellistäkin!





Kalaa pitäisi syödä pari kertaa viikossa. Se vain on niin pahuksen kallista. Tonnikalaa ja pakastekalaa (turskaa), niitä tulee yleensä enemmän käytettyä, ja onhan sekin jotakin.

Odottelen tässä silakka-aikaa ja silakka-apajia!


tiistai 25. helmikuuta 2020

Laskiaisesta paastoon


Laskiaistiistaista alkaa paastonaika. Kristillistä paastoa voi harjoittaa luopumalla jostakin, näiksi muutamiksi viikoiksi.

Luopuminen ei olekaan hullumpaa. Siis luopua vaikka makean syömisestä, tai turhista ostoksista. Luopua voi myös -  tai ainakin vähentää - someselailusta.. Voisi ehkä rajoittaa sitä vain muutamalle päivälle tai sitten muutamalla tunnille päivässä.

Jos vähentää, niukistaa, luopuu, onko se kivaa oikeesti. - Voi olla kivaa, ja tuottaa iloa; ainakin niinkuin loppuviimeksi, kun paino laskee, rahaa säästyy, tai olo rauhoittuu...

Sitä paitsi ei aina ole muutenkaan kivaa. Elämä - on ja ei kivaa. Joskus on kaikkea muuta kuin kivaa. Jonkinlainen tsemppaus, silloin kun vaan jaksaa, on silti ihmiselle hyväksi. Kohti jotakin parempaa, ja kohti sitä enempää olemassaoloa, läsnäoloa ja jotakin suurempaa samalla.

Niin.


Joka rakastaa rahaa,
ei saa sitä kyllin, eikä se,
jok rakastaa rikkautta,
saa voittoa tarpeekseen.
Tämäkin on turhuutta.

SAARNAAJAN KIRJA 5:9, RAAMATTU



Lisäys 4.3:Juttu Pipsasta, joka on ostolakossa

lauantai 22. helmikuuta 2020

Vapaaehtoistyö tekee onnellisemmaksi

Liisa kirjoitti viime blogipostauksessaan hyvän tekemisestä. Miten vapaaehtoistyö, omastaan jakaminen, vaikka verensä, aikansa, pieniä taloudellisia uhrauksia.. tekee onnellisemmaksi antajankin. - Se on niin totta.

Tutkimusten mukaan juuri vapaaehtoistyö todella tekee onnellisemmaksi. Tämän huomaa myös vapaaehtoistyön tekijöistä; he ovat aktiivisia, pitävät huolta itsestään ja jaksavat paremmin.

Vapaaehtoistyötä voi tehdä niin järjestöissä, seurakunnissa, kaupunkien ja kuntien järjestämänä, talkoina eri yhteyksissä.
Ks. vaikka tästä HIIOPin sivuilta paikkoja, missä voi tehdä vapaaehtoistyötä.


Mitä on vapaaehtoistoiminta? 


Vapaaehtoistoiminta on kaikille avointa, vapaaehtoista, palkatonta ja maksutonta toimintaa, joka hyödyttää kolmatta osapuolta perhe- ja ystäväpiirin ulkopuolella. Vapaaehtoistyöllä ei voi korvata palkkatyötä. Vapaaehtoistoiminta on vertaistukea, auttamista ja yhteiskunnallista osallistumista, joka tuottaa hyvinvointia ja yhteistä hyvää. Vapaaehtoistoiminnan kohteena ovat yksittäiset ihmiset, yhteisöt tai ympäristöt.

Aikaansa voi antaa vähän tai vähän enemmän. Vapaaehtoistyö sopii erityisen hyvin eläkeläisille, työttömille ja muille ei-kokopäivätyötä tekeville. Toki kenelle vain, jolla jonkinkin verran aikaa muuhunkin kuin työhön ja omalle perheelle ym.


Mitä vapaaehtoistoiminta antaa?

Tästä voi lukea diakoniatyön vapaaehtoisista Alppilassa.

Tässä Diakonissalaitoksen ystävätoiminnan vapaaehtoinen kertoo, miten antoisaa vapaaehtoinen ystävätoiminta voi olla.


                                                              

Vaikka vapaaehtoistyöstä ei saakaan palkkaa, siitä voi saada muita etuja; ehkä koulutusta, työnohjausta ja tietenkin kokemusta josta voi olla hyötyä palkkatyössäkin tai muuten elämässä. Joissakin paikoissa voi saada lounaan tai pullakahvit ja useimmissa paikoissa vapaaehtoisen kulut korvataan. Kuitenkin se pääoma, minkä tekemisestä muiden hyväksi saa, on sinänsä se kaikkein arvokkain ja voimaannuttavin asia.


😽😽😽

Vapaaehtoistyötä voi tehdä myös eläinten parissa, tai vaikka auttamalla tietokoneasioissa vanhuksia. Monissa yhdistyksissä tarvitaan tietokoneosaamista niin ikään, tai tilaisuuksien järjestäjiä, tuottajia, postittajia, ja monenlaisia apukäsiä.

Vapaaehtoistyö ei saisi stressata tekijäänsä. On muistettava että vapaata pitää pitää vapaaehtoisistakin töistä aivan kuin palkkatöistäkin. Uupumus voi vaania tunnollista tekijää. Sopiva aikataulutus, loma-ajat ja ihmisläheisissä töissä työnohjaus ovat tärkeitä ja ehkäisevät liiallista tekemistä ja uupumisia.



Lue myös Liisan blogipostaus vapaaehtoistyöstä


tiistai 18. helmikuuta 2020

ResQ ruokaa sovelluksella

No pitkään olen neuvonut ihmisiä lataamaan ResQ-sovelluksen kännykkäänsä ja hyödyntämään ravintoloiden ja kauppojen hävikkiruokatarjouksia. Kunnes latasin sovelluksen lopulta myös itse.

Rupesin selaamaan tarjouksia ja niitähän on vaikka miten paljon; kartalta lähiseudulla löytyi pullaa, korvapuustia, sämpylää, ciabattaa, sushia, ruoka-annoksia kuten keittoja ja kana- ja liharuoka-annoksia. Oli myös salaatteja, kakkuja, tuorekakku ym.

Pari korvapuustia kahvilasta kolme euroa yhteensä, leipäkassi pieni kolme euroa, sushilajitelma kolme ja puoli euroa, kaksi keittoa kolmella eurolla, riisiä ja kanaa 5 eurolla jne. Ei ihan kauhean halpaa, mutta valmista ja kelvollista, ehkä hyvääkin ruokaa.  Oli myös yllätyskasseja, kuten ruokakassi 9 eurolla jne. Näissä kuulemma on vaikka mitä, ja tulee edulliseksi. 

Maksaa voi PayPalilla, luottokortilla tai sitten ostamalla verkkopankin  kautta krediittejä joilla sitten tehdä ostos sovelluksesta. Nuo krediitit olivat minulle sopivimmat.

Ensimmäinen tilaukseni oli neljä Fazerin laskiaispullaa, mantelimassalla ja kermavaahdolla, viimeinen myyntipäivä samana päivänä, hinta 4,70. Vein pullat tilaisuuteen , johon olin matkalla.
Tilaus kävi näppärästi, samoin sen hakeminen Kampin kulmilta. Pullat olivat oikein hyviä.



Tämähän on järkevä sovellus ja hyödyllinen! Hänelle, joka on vaikkapa lähistöllä töissä ja pitää lounastaukoa, on tämä loistava vaihtoehto, hakea valmis lounasruoka esim. 4 eurolla sen sijaan että maksaa samasta ruoasta 10-14 euroa. Ja kenelle tahansa muulle tietenkin, joka muuten liikuu ResQ-myyntipaikan ohitse päivän aikana/kotimatkalla ja noutaa valmiin ruoan/ruokakassin siinä samalla.

Erityisen paljon ResQ-ruokaa oli Kampin alueelle ja muutenkin keskustassa, myös Meilahdesta löytyi, Lauttasaaresta, Leppävaarasta, Tapiolasta, joitakin mainitakseni.  Eniten tarjouksia tulee juuri lounasajan jälkeen.Tarjoukset näkyvät kartalla ja niistä voi tilata ilmoituksia kännykkäänsä.

ResQ Club toimii jo toki kymmenissä muissakin kaupungeissa, ei vain pääkaupunkiseudulla. Listaus löytyy sivuston etusivulta.

Tällä linkillä vielä 50 % alennus ensimmäisestä ResQ-ostoksestasi!


JK 24.2: Seuraava tilaukseni oli muuten leipäkassi 4 eurolla K-marketista. Ajattelin kassissa olevan muutaman leivän, vaan annas olla kun näin kassin; suuri paperikassi täynnä leipiä:) Onneksi oli mukanani selkäreppu, mihin leipiä sai tungettua. Kotona laskin, leipäpaketteja; ruis-, vehnä ja kaura- sekä siemenleipiä oli yhteensä 17 pakettia! Eikun pakkaseen. Ihan hyviä leipiä kaikki, vaikka vmp jo käsillä.

👍👍👍


Tästä aiempaan blogipostaukseeni  Fiksuruoka-hävikkiverkkokaupasta.Tästä pääset sovellukseen ja alennuskoodiin, jolla saat 5 euron alennuksen ensiostoksesta.


Seuraava hävikkiruokaostos-aiheeni on kauppojen puna- ja keltalaputetut tuotteet:)

perjantai 14. helmikuuta 2020

Sosiaaliturvaopas tälle vuodelle luettavissa

Tästä linkistä pääset lukemaan Järjestöjen Sosiaaliturvaopasta, josta löydät tietoa mistä hakea apua mihinkin tilanteeseen. Tästä sosiaaliturvan tarkistulistaan.

Sosiaaliturva on kiemurainen maasto. Kun perehtyy asioihin on hiukan helpompaa toimia, itsensä ja muiden auttamiseksi.




 

   Hyvää ystävänpäivää! 



torstai 13. helmikuuta 2020

Onko varaa olla hyväntekijä?


Vieraskynä kirjoittaa:

Aiemmin pidin hyväntekeväisyyttä vain amerikkalaisten hupina. Ajattelin myös, ettei minulta liikene senttiäkään pois annettavaksi – ja mihin ne roposet sitten edes päätyisivät? Onhan aiemmin useinkin kirjoitettu varsinkin kehitysmaihin suuntavien avustusrahojen päätymisestä vääriin käsiin.

Tilanne on selvästi muuttumassa. Keskiluokkaisen suomalaisen tulee osallistua tavalla tai toisella huono-osaisten auttamiseen. Joukossamme on yhä enemmän niitä, jotka eivät pärjää ja yhteiskunnan antama apu ei aina riitä. Itse ainakin olen halukas auttamaan täällä Suomessa – myöhemmin ehkä muuallakin. Sain idean aiheen pohtimiseen Julia Thurenin kirjaa Kaikki rahasta lukiessani. Siihen haastatelluista monet mainitsivat antavansa osan tuloistaan hyväntekeväisyyteen. - Pitäisikö minunkin? No, rahaa ei juuri mistään tule, eli rahan luovuttaminen ei onnistu. Mutta aikaa minulla kyllä on. Antamalla aikaa voi myös tehdä hyvää.


Hyväntekeväisyyttä ilman rahaa


Jo vuosia olen melko säännöllisesti käynyt SPR n verenluovutuksessa. Tämä tapa syntyi, kun silloinen työnantajani oli järjestänyt verenluovutusmahdollisuuden työajalle. Huomasin muuten, että Helsingin Sanomatalossa sijaitsee SPR:n verenluovutuspiste, johon voi mennä itse valitsemanaan aikana. Kätevää. Tosin en itse vielä ole paikkaa testannut. Täällä Hämeessä tilaisuuksia järjestetään harvemmin, mutta toisaalta luovutusten välillä on pidettävä kuukausien tauot.

Suosittelen luovuttajaksi ryhtymistä, sillä hommasta jää ainakin oman kokemukseni mukaan hyvä mieli. Tilaisuudessa on tarjolla kahvia ja pientä syötävää – ja usein mukavaa juttuseuraa. Tämä ei vaadi liittymistä yhdistyksiin tai sopimista toisten kanssa. Siis todella matalan kynnyksen avustustoimintaa!

SPR:n sivuilta löytyy lisätietoja siitä, kuka voi ryhtyä luovuttajaksi ja miten homma toimii. Tiivistetysti sanoisin, että terve, keski-ikäinen, vakisuhteessa elävä, selvä, normaalisti syönyt henkilö kyllä kelpaa (sairaudet, huumeet, irtosuhteet, yms. tuottavat tässäkin asiassa ongelmia).


 

Muita ideoita 

 

 On paljon yhdistyksiä, joiden ohjelmaan kuuluu jonkin muotoista hyvän tekemistä. Tällaisia ovat ainakin nuorten valmentaminen (urheilupiirit) ja vanhusten ulkoilutus. Tehtävänä onkin etsiä itselle sopivin ryhmä. Viime vuonna tutustuin paikallisen naisosaston puheenjohtajaan ja hän kutsui minut mukaan Lions´hin. Alun epäröinnin jälkeen huomasin, että tämä porukka haluaa todella auttaa paikallisia huono-osaisia.
Jouluna oli ruokalahjoitus-kampanja. Erään lauantaisen kauppareissun yhteydessä ihmiset ostivat muutaman kuivaruokatuotteen, esim. kahvia ja keksejä, jaettavaksi eteenpäin. Tähän oli helppo osallistua ja rahallinen panos oli hyvin kohtuullinen - senkin sai itse määrittää.

Olin myös mukana kun järjestimme vammaisten joulujuhlaa – jouluista syötävää, yhteislaulua, joulupukin vierailu ja pikkupaketti kotiin viemisiä. Kolme tuntia omaa aikaa; tarjoilua, astioiden kantamista, kahvin kaatelua yms. Siinä oli minun panokseni. Mitä parempaa tällä ajalla olisi voinut tehdä?

Hyvän tekeminen ei paljoa maksa ja minkä maksaakin, sen tuottaa takaisin moninverroin - vähintään hyvänä mielenä itselle, puhumattakaan mitä se tuottaa avun saajalle! Tästä on hyvä jatkaa.

Liisa Helamaa


tiistai 11. helmikuuta 2020

Konmaritus ja omat varastot

Konmaritus on muotia. Joko osaat? Minimoida tavaramäärä kotona. Myydä, lahjoittaa, heittää pois turha tavara. Selkeyttää ja luoda järjestystä.

Se on helppoa. Vai onko? .. Luopuminen ei taida aina ollakaan ihan niinkään helppoa...

Tavaran vähentämisellä on muitakin puolia

Jos hävitän jotakin sellaista, mikä nyt tuntuu turhalta, niin entä jos tarvitsenkin sitä vuoden kuluttua? Tai kahden?




Kun olen hävittänyt jotakin, siitä voi seuraa vaikkapa, että kun seuraavan kerran etsin a) langanpätkää kukan sitomiseen, en löydäkään sellaista.. pitääkö mennä ostamaan kokonainen villlankakerä siis?
b) kuminauhoja eri tarkoituksiin, ei niitä olekaan, mitäs nyt, Tokmannilleko suuntaan?

Entä missä se vanha baskeri on, mikä nyt olisi hyvä ja sopiva näillä keleillä?- Ei missään, heitin pois.
Vanhat farkkuni, joista saan paikka-ainetta toisiin? Ei missään enää nekään..
Askartelutarvikkeita laatikollinen, vanhat kupit, joihin voisi kokeilla posliinivärejä,
entä se termosmuki, johon olisi nyt ihan mahtava napata kahvi mukaansa, vaikken aikoihin ollutkaan harrastanut moista..
Missä on ne kukkaruukunpäälliset joita ennen käytin parvekekukille ja jotka nyt olisi just in tähän juttuun mitä teen?

En siis konmarita ainakaan kaikkea. Sitä kun tarvitsee satunnaisesti sitä sun tätä.
Järjestää voin, yrittää ainakin.


Löytöjä vintiltä

Kun tarvitsen jotakin erilaista, menen vintille. Minulla on siellä aika lailla niin pieneksi kuin suureksi jääneitä vaatteita varastossa. Sieltä saattaa löytyä juuri etsimäni. Niinkuin löytyykin. Mikä ilo!

Omalla vintilla/varastossa voi käydä siis 'shoppailemassa' ... hyvä etten ole konmarittanut..


 Järjestys on oma juttunsa

Miten ihanaa jos kaikki tavarat olisivat hyvässä järjestyksessä. Ei ne tule kyllä koskaan olemaan. Kuten ei juuri mikään muukaan tule valmiiksi.  Minulla on kuitenkin joitakin arkistoja, jotka pidän järjestyksessä. On myös yksi sivupöytä, joka on aina siisti ja jonka päällä on kukkavaasi tuorein kukin; sillä on merkitystä minulle, siinä vallitsee se järjestys ja harmonia.
Myös kylpyhuoneeni on hyvin organisoitu. - Nämä tuo iloa, järjestyksen palaset, enemmän ja vähemmän sekasorron keskellä. Järjestyksen palat myös motivoivat järjestämään lisää niitä paloja, mitä milloinkin. On oikeastaan mukavaa, että järjestettävää riittää.

Konmarista, konmarittajilta, ammattijärjestäjiltä voi saada vinkkejä. Minun vinkkini sentin venyttämisen näkökulmasta on, että älä heitä pois sellaista, mitä saatat vielä hyvinkin tarvita.





Lue myös kirpparimyynnistä esim. tästä Liisan blogipostauksesta: Kirpparit koukuttaa

Lue konmarituksesta lisää vaikka tästä.

perjantai 7. helmikuuta 2020

Syödäkö vai eikö syödä - mitä niissä lihankorvikkeissa oikein on?


Vieraskynä kirjoittaa:

Avasin torstain 23.1.2020 Hesarin ruokaliitteen. Siellä on arvioitu lihankorvikkeiden terveellisyyttä – harmi vaan, että hinnat puuttuivat.
Hinta on itselläni ollut todellinen kynnyskysymys – kasviperäiset prosessoidut hetivalmiit -korvikkeet kun maksavat niin kuin niihin olisi upotettu vähintään jalometalleja. Mutta siis vertailuun.

Terveellisestä ruuasta pitää saada sopivasti hiilihydraatteja, proteiineja, hyviä rasvoja, elimistölle välttämättömät aminohapot (siis ne, joita elimistö ei itse pysty tuottamaan), hivenaineita (kuten rautaa ja magnesiumia) ja kaiken pitäisi olla vain vähän suolaista. Näitä siis tässä lehden vertailussakin käsiteltiin.

Nyt vedän vertailuuni vain omat ”kolme kärjessä” eli Valion Mifun, paljon mediajulkisuutta saaneen Gold&Greenin Nyhtökauran ja VegeSunin Soijarouhe. Nämä ihan vaan siksi, että ne ovat itselleni tutuimpia.
                                         

Mifu on vertailun ainoa maitopohjainen tuote


Mifu tyrmätään täysin. Eikä ihme, sillä se valmistetaan lehmän maidosta eli aikas epä-ekologista. Lehmien ruokintaan kun tarvitaan paljon kasvipohjaista ravintoa ja yhden juustokilon valmistamiseen jopa 10 litraa maitoa. Mifu on yhdenlainen juustorae. Eläinperäiset tuotteet eivät tässä vertailussa pärjää. Mutta siis emme valitse Mifua. Siinä kun on tyydyttyneitä rasvoja, se on liian suolaista ja vaikka se on maidosta valmistettu, siinä ei ole kalsiumia. Maitotaloudesta palkkani saaneena täytyy puolustaa tuotetta sen verran, että siinä on mukavasti proteiinia sekä kasvisravinnosta puuttuvaa B12-vitamiinia – ja tarkin ravintotietoseloste. Helsingin Sanomien vertailu on osin puutteellinen, sillä kaikista tuotteista ei kerrota vitamiini- tai hivenainepitoisuuksia. Monet ravitsemusväitteet voi toki tarkistaa THL:n Fineli-nettisivulta. On myös muistettava, että ruokavalion terveellisyyden ratkaisee kokonaisuus, ei yksittäinen ruoka-aine.

Nyhtökaura on vertailun teollisesti käsitelty, hetivalmis tuote


Nyhtökaura saa lehden asiantuntijaraadilta arvion erinomainen lihan korvaaja. Itselläni – katson olevani asiantuntija minäkin – arvio on ”kohtalainen korvaaja”. Heikkouksia ovat korkea kilohinta, teollinen, muoviin pakattu muotituote. Tässä vaiheessa rupesinkin todella ihmettelemään, miten vertailussa olevat tuotteet ovat valikoituneet? Eihän autojakaan verrata kuin omissa hintaryhmissään. Siispä vertailuun tulisi ottaa Kaurarouhe. Siinä muuten vasta oiva tuote. Ja vertailu soijarouheeseen olisi edes jotenkin mahdollinen.

Rouheista on moneksi – ja vertailussa arvioitu terveellisiksi


Itse olen lihan jatkeena (en korvaajana) käyttänyt tummaa soijarouhetta. Se on lehdenkin vertailussa saanut arvion ”erinomainen”. Rouhe sisältää kaikki elimistölle välttämättömät aminohapot, runsaasti kuitua ja rautaa. Lisäksi tuote on riittoisa – rouhe kypsennetään kiehuvalla vedellä ja se turpoaa tuntuvasti.

Jätän tämän vertailun nyt tähän. Sen verran kuitenkin vinkkaan, että liharuokia voi mainiosti keventää ja monipuolistaa lisäämällä sekaan reilusti kotimaisia tuoreita juureksia raasteina tai suikaleina. Tämä toimii niin padoissa, kastikkeissa, murekkeissa kuin lasagnessa. Terveellistä ja edullista.

Toinen vinkkini on, että lukekaa lehtiä kriittisin silmin.


Liisa Helamaa
Elintarviketieteiden maisteri

sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Kun talvi vie seikkailuihin... lukemalla

Kun sade ropisee ikkunoita vasten, tuuli ujeltaa ja sisällä on hieman vetoisaa, voi pukea ylleen lämpimästi, asettautua parin peitteen alle ja ottaa kirjan käteensä. Niin tai äänikirjan kuuloetäisyydelle. -
Semmoisen löysin yhtenä iltana, radion areenasta.
                                                                                   

Äänikirja oli: Taikatalvi. Tove Janssonin suloista seikkailutarinaa, ja paljon enemmänkin. Taikatalvessa Muumipeikolle alkoi tapahtua - hän nimittäin heräsi - ja vaikka se, talvi, oli aluksi kuin kiusankappale ja vihollinen, niin vähitellen näytti se muitakin ominaisuuksiaan! En viitsi kertoa mitä kaikkea talvesta löytyi ja talvi antoi, ja mitä sitten tapahtui. Vaan vain, että niin leikkisän kepeää, toden totista, ja taianomaista olivat Muumipeikon, Tuutikin, Pikku Myyn ja lukuisan joukon muita elollisia, kuten hemuli, ötökät, puhumattakaan esi-isästä talven vietto oli! Jokaiseen lukuun kätkeytyi myös viisaus, milloin elämästä yleensä, milloin ihmissuhteista tai luonnonvoimista.

Äänikirja muuten on vähän enemmänkin kuin kirja. Siinä kun tulee lisänä lukijan tulkinta.
Kumpi on sitten  kivampi, kirja vai äänikirja, sitä ei ole helppoa valita, riippuu niin tilanteesta.
- Areenasta löytyy äänikirjoja, kuunnelmia ja vaikka mitä muuta kuunneltavaa muuten yllin kyllin.

Perinteisistä kirjoista en kyllä kuitenkaan luopuisi koskaan, siinä saa vapauden lukea ja tauottaa mielensä mukaan. Ja kirja on kirja, käsin kosketeltava.

Kirjoja ja äänikirjoja saa ennenkaikkea kirjastosta eikä maksa mitään. Varaillakin voi ilmaiseksi ja se onkin aivan loistava palvelu lukunälkäiselle! Monissa kirjastoissa on myös kirjojen kierrätyspiste, mistä voi napata kirjan ihan omaksikin.- Hurraa kirjastot! Tekemistä, olemista, ja ennenkaikkea lukemista, tasa-arvoisesti.

Jos talvi ei tänä vuonna vienyt lumisille laduille, niin voihan viedä iloisiin ja seikkailuntäyteisiin lukumaailmoihin.





Alennuksia

Alennuksia eläkkeellä

Jos olet jo eläkkeellä tai jäämässä, niin on hyvä tsekata näitä eläkeläisalennuksiakin. Osa alennuksista on ikään sidottuja (65/70), osa työ...

Suosittuja postauksia