tiistai 28. heinäkuuta 2020

Itsekasvatetut herkut

Oi. Kyllä nyt on kelvannut. Nimittäin salaatit minulle, oman maan, ja täysin ilmaista. Onko?
                                    

Palstalta


No palstaan ei tosiaan montaa kymppiä kesässä mene, ja tuloksena on nyt esimerkiksi näitä vihersalaatteja usean kuukauden ajan joka päivä, parikin päivässä. Lisukkeeksi laitan joskus fetajuustoa, tonnikalaa tai kananmunaa, joskus lisään vain öljyä. Vihersalaatti, oi huippua. Ei ole turhan paljon nitriittejä kun lannoitus ollut hyvin niukkaa.

No, nythän olikin juttua (HS viime viikolla), että vihreää ei saakaan syödä niin kovin paljoa; salaattia, lehtikaalia, rucolaa siis, naatteja yleensä. Naatit ja suuret lehtikaalin lehdet on hyvä ryöpätä tai muuten kypsentää! Pieniä lehtiä syödä raakanakin. -Otinkin tästä opikseni. Sittemmin olen tehnyt paljon jonkinlaisia sipsin tekeleitä lehtikaalista, pannussa paahdellen. Ne ovat todella hyviä. Ryöppään, ja paistan lisään keittoihin, pastaan, ja vihreän lisäksi käytän muunkin värisiä kasviksia. Mutta se siitä.

Salaattiateriani koostumus on esim. tällainen: lehtisalaattia, sipulia, sipulinvarsia, tilliä, kehäkukan terälehtiä, rucolaa (vähän), retiisejä/nauriita, valkosipulin kukintoja plus lisukkeet tai rypsiöljy. Kesäkurpitsaakin voi pilkkoa/raastaa salaattiin ja pinaattiakin voi toki pienen määrän käyttää tuoreena. Vaihtoehtoja on monia, ja huom. kehäkukkia ja krassinkukkia voi myös syödä. Pähkinäistä makua saa piharatamon tuoreista kukinnoista! Piharatamoa löytyy yleensä monesta paikasta luonnossa.

                         


Viljelylaatikossa tai parvekkeellakin onnistuu


Peruskasviksia on helppo kasvattaa niin palstalla, viljelylaatikoissa pihalla, kuin parvekkeella. Parvekkeella onnistuvat hyvin vaikka kaupan salaatin kannan uudelleen salaatiksi kasvatus, persilja, muut yrtit, sipulikin ja tuo ihana kauniisti kukkiva krassi.

Herneenversoja voi kasvattaa ulkona ja sisällä ruukussa, samoin valkosipulin versoja. Garden gress, vihanneskrassi on hauska kasvatettava sisällä. Tästä on oma postauksensa ks. tästä.

Peruna kasvaa missä vain, ämpärissä parvekkeella saa kasvatettua yhden peruna-annoksen, ja hyvää on sekin. Itsekasvatettu on aina paremman makuista kuin kaupan:)


Purkissakin voi viljellä


Pakko minun oli taas hehkuttaa tätä viljelyä, ihan siksi kun on niin tuottavaa, saa itsekasvatettua hyvää ruokaa, todellista sentinvenyttäjän puuhaa siis on tämä. Ihan kuin purkissa idätyskin, jota tosiaan voi tehdä ympäri vuoden. Tästä on postauksia, ks. esim. tässä

Loppukesän hitti minulla on herneen- ja auringonkukanversot. Vaikka palstalta saakin paljon vihreää, on kiva että on erilaisia kasviksia, monenlaisia makuja ja tosiaan ettei ole niitä nitriittejä sisältäviä pelkästään.
                                                             


Kustannus-hyöty-analyysista


Laskin yhtenä kesänä miten paljon viljelypalsta tuotti. Noo... se on vähän vaikeakin laskea, mutta laskin siis käyttämäni kasvikset kaupan hintojen mukaan, suurinpiirtein, laskin mukaan myös kukkakimput jotka palstalta poimin.. tulos oli että noin 600 eurolla käytin sinä kesänä omia tuotteita.. syyskuun puoleen väliin mennessä, ne kukkakimput sitten kasvatti summaa; niitä kun sain kymmenittäin.

Ja jaan mielelläni näitä omia kasviksia ystäville ja tutuille. Todellinen ns. tuotto on siis hieman vaikea laskea eikä tällainen viherkissa loppuviimeksi niiin kauhean innostunut ole moisesta laskemisesta. Voi silti olla, että vielä innostun uudelleen laskemaan näitä hyötysuhteita..kukaties kuitenkin.

Viljelyn merkitys on kuitenkin niin paljon myös liikunnallinen, sekä aistimuksellinen monin muinkin tavoin kuin syömällä. Viljelyssä saan silmänruokaa, kuulen lintuja ja muita luonnon ääniä, haistan ja maistan. Tunnen luonnon kosketuksen konkreettisesti, sen eri muodoissaan, mullasta kukkaan. Tapaan myös erilaisia ihmisiä, joita en muualla elämässä välttämättä tapaisi lainkaan; viljelijöiden kirjo kun on laaja. Enkä nyt oikein sanoin pysty kuvailemaankaan tätä kaikkea.


Tässä Ylen uutisista poimittu miten mansikankannatkin voi käyttää:





Vielä on hyvää kesää jäljellä. Parasta päivää, kun ei näy huolen häivää. Marjoja kilo, sydämelle ilo.


perjantai 24. heinäkuuta 2020

Tulossa pian

Tulevia aiheita tässä blogissa mm.:


Edullista hyvää ruokaa itse kasvattaen,
uusia vinkkejä

Ruokakorin sisältö kannattaa harkita

Kulutuksen vähentäminen auttaa kaikkia

Järjestyksen autuus ja ilo

.
.




Kesää jatkuu.. sateen jälkeen vielä aurinkokin paistaa!



Ks. Ylen uutinen sienistä -herkkutateista





lauantai 11. heinäkuuta 2020

Sentinvenyttäjän lomapuuhia

 



Sentinvenyttäjä lomailee - viljellen, marjastaen, sienestäen, luonnossa muutenkin liikuskellen, uiden. Kirjoittaen, lukien, jumpaten, tv-sarjoja katsellen. Syöden vihanneksia, oman maan perunoita ja marjoja. Tavaten ihmisiä.. enimmäkseen ulkosalla.  Katsellen pilviä, merta ja niittyä, puita, kukkia ihaillen...kauneutta, mikä meitä ympäröi juuri nyt.

Ja oli loma tai ei, kaikkea tuota luontoa, myös oravia, jäniksiä, muurahaisia voi ihmetellä ja joskus nähdä perhosenkin vielä, tänä kesänä.

Kiitos lukijani, tulethan taas blogiini! Pidän pienen parin viikon tauon, millä aikaa kirjoitan kuitenkin toisinaan Palstalta terve! -blogiini, jossa kirjoitan luonnosta ja vähän kaikesta mahdollisesta:)





'Nyt aukee ne kaikki, kaikki!
Maa kukkii ja rehoittaa,
maakerrat kertojen päällä
päivän paistetta uhoaa.

Nyt kukkii ne kaikki, kaikki,
kesät entiset kilpaa vaan:
tuolla yks terälehtiä tekee,
täällä toinen jo marjojaan.'

                                               (Eino Leinon
                                                runosta: Kesä)

                                                    


tiistai 7. heinäkuuta 2020

Palstamansikkaa







Ennenkuin ehdinkään mustikkaan sain alkupalaksi näitä kaverimaalta. Ei kovin hyvä mansikkasato, mutta on hyvää ja luomua.



maanantai 6. heinäkuuta 2020

Mustikka kypsyy



Jaha näitä menen poimimaan jo pian,
Käsin kypsimmät päältä.Soppamarjat kun saan niin a vot.

Poimiminen ei ole aina helppoa mutta jos vain pystyy niin sinne vaan metsään!

...Ja punkkitarkastus heti kotona,

punkkipihdit valmiina.


(Postaus julkaistu blogissa Palstalta terve! 5.7.20)




...Punkkien ei silti pidä karkottaa meitä metsistä.

torstai 2. heinäkuuta 2020

Puistokirppiksillä tavataan

Lapinlahden puistokirppis
  on jälleen seuraavina päivinä:

la 25.7., la 8.8., la 29.8. ja la 12.9. kello 12–15 puistossa


Vielä menovinkkinä nämä torstaiset varautumispäivät Kaupunkiluontokeskuksessa, vielä 9.7 ja 16.7; työpajat klo 12-16  ja luennot: Taitava ja tietävä varautuu klo 18-19.30


Koko Lähteen kesän tapahtumaesite tässä


Alennuksia

Alennuksia eläkkeellä

Jos olet jo eläkkeellä tai jäämässä, niin on hyvä tsekata näitä eläkeläisalennuksiakin. Osa alennuksista on ikään sidottuja (65/70), osa työ...

Suosittuja postauksia