lauantai 28. marraskuuta 2020

Lidlistä perunakilo.. ja muuta ajankohtaista

Kilo hyvää perunaa Lidlin BF -tarjouksena 0,49 euroa. Semmosen soppailun tein ja sopan siitä, tai tietty osasta perunakiloa vain. Lisäksi porkkanaa, sipulia, linssiä ja mangoldia. Siinä se.


Lidlissä kasvomaskeja oli nyt noin reilut puolella asiakkaista. Välimatkoja pidettiin hyvin. Hyvä!

En tosiaan missään varsinaisilla black friday ostoksilla olekaan ollut, verkkokauppaa kyllä hyödynsin jo aiemmin; nimittäin Adlibriksen tarjousta pariin kirjaan:) Niitä odotellessa... niin, joskus ostan kirjan, onhan se nyt ylellistä, ja kohtuullistakin.


Olemme nyt kuulleet -eilen - koronakoordinaatioryhmän uudet ohjeet ja määräykset täällä pk- seudulla: Kokoontumisrajoituksia, julkisia tiloja kiinni kolmeksi viikoksi. Saa nähä, purevatko nämä epidemiaan. 

Kaikki on loppuviimeksi kiinni ihmisistä, meistä jokaisesta, ei mistään muusta!

..Nimittäin käsidesinkin ihan pikku sipaisu on hyödytöntä, saman maskin liian pitkään käyttö enemmän haitallista kuin hyödyllistä. Ohjeet pitäisi oikeasti sisäistää, jokaisen. Tällaiset pienet tavat, niistä on kuitenkin suuri apu ja niillä suuri merkitys kaikille.

Opetellaan siis. Nyt on hyvä aika siihen.


Ja pysytään terveinä!

Joohan?

 

tiistai 24. marraskuuta 2020

Tarjoa hyvä hetki vanhukselle

Mitä hyvää sitä tekisi poikkeuksellisissa oloissa? 

No joulukortteja vaikka. Vanhuksille; kotihoidon ja asumispalvelujen ikääntyneille asiakkaille, jotka myös arvostavat ja iloitsevat vanhan perinteen mukaisista korteista. Käsinkosketeltavista, kauniista, kimaltelevistakin.

--Joulu on taas, ja kädessä joulukortti joka vie.. kymmeniä vuosia taaksepäin..niin. Posket hohtivat punaisina joulua valmistaessa. Leipomusten tuoksut täyttivät tuvan. Kynttilälyhty valaisi pihapolkua, tähdet tuikkivat taivaalla, kuin hankikin, pakkassäässä.

.

.

Kaivoin siis aarteistostani kortteja joita jäänyt yli, ja rupesin raapustamaan niitä. 

Lähettäjäksi laitin Siskot, Simot ja minä😍

Lue alta ohjeet, kirjoita sinäkin postikortti tai pari, vie ne keräyslaatikkoon ja saa hyvä mieli. Ei maksa paljoa.


Lähetetään kortteja ja lähetetään myös hyviä ajatuksia sinne tänne.Ei tontumpaa puuhaa:) 


Lue kampanjasta tästä ja katso ohjeet sekä korttien keräyslaatikoiden sijainnit:

Siskot ja Simot -joulupostia ikäihmisille

 

(Kuva:Pixabay)

 

 

perjantai 20. marraskuuta 2020

Oma arki, jaksaminen, hyvä elämä

 

Miten erilaisissa tilanteissa ihmiset elävätkään! Niin monia kohtaloita ja todellisuuksia kun oikein ajattelee...

 Yksi makasi kaatuneena metsäpolulla. Hänet haettiin ja toivottavasti pääsikin kotiin lepäämään tai vaihtoehtoisesti apua saamaan, jalkaansa. Osaako hän sitten hakea apua, kun taas tarvitsee? Saako ruokaa?

Toinen viuhtoi golfkärrynsä kanssa ultrakalliiseen autoonsa kiireisen tuntuisena, huomaamatta edes pientä kania, joka hipsutti renkaan edestä.

Kolmas katseli puuhun nojaten, väsynyt kun oli hänkin, puhelin kädessään. Rakas oli tuo nojapuukin.

Kaikki ovat väsyneitä. Onhan kaamosaika ja vielä pandemia. Arkielämä on niin monenlaista, jaksamisen mahdollisuudet erilaiset, entä hyvä elämä - onko se mahdollista kaikille?

- Minusta jollain lailla on mahdollista. 

Ajatellaan niin että kaatuneelle tuo joku kupillsen kuumaa keittoa kotiin ja ilo kirkastaa elämää liikaakin nähneen uurteiset kasvot. Se on hyvä elämän hetki.

Kiireiselle golfarille joku osoittaa: Katso, kani! Hetki pysäyttää näkemään ympäristöä ja ilta-auringon värjäämät pilvet siivittävät matkaa eteenpäin. Elämä on niin hyvää!

Koen väistämättä kiitollisuutta kun kuljen metsässä ja jos väsyttää nojaan puuhun tai istun kivelle, silmät avoimina. Kahta samanlaista metsäkävelyä ei ole. Aina jokin on muuttunut. Elämän hyvyys, jälleen tänään..vaikka väsyttäisikin. Syytä kiittää!

 

Arki, jaksaminen ja hyvä elämä linkittyvät kaikki toisiinsa 

 Hyvä arki, hyvin jaksaminen ja kokea elämänsä hyväksi. Arjen haasteet, jaksamisen rajoilla, elämän hyvät hetket.. tai arjen raskaus, uupuneena, pilkahdus toivosta paremmasta elämästä. Toivo on kaikkia varten. 

Ja siitä ajan mittaan vielä parempi arki, parempi jaksaminen ja ilo elämästä joka on hyvää ja välillä pahaa, kokonaisuutena ylitsevuotavan rikasta.

 


Tämä on 100. postaus tänä vuonna tässä blogissa 

Kirjoitan myös blogia Palstaltaterve! Ja yhteisöblogiin Rohkeastiherkkä, siellä yhtenä monesta. Palstablogini, se keskittyy palstaelämään ja luontoon.  

Tämä senttiblogi rönsyää rahojen riittämisestä aina hyvään elämään saakka. Kun rahat riittävät seuraa hyvää elämää, eikö niin? 

 -Niin tai se rahojen riittäminen ja tuntu että on kylliksi, on osa hyvää elämää; kiitollista, rentoa, autenttista omaa elämää, jonka jokaiselle soisi. Jossa ei verrata naapuriin, eikä tehdä kun niin on aina tehty, vaan jossa tehdään luovasti omannäköistä, ja muiden hyvä on yhtä tärkeää, tai ainakin lähes:) kuin oma hyvä. Jossa iloitaan muiden saavutuksista ja saadaan olla ylpeitä omista, oli ne pieniä tai suuria. Ja jossa otetaan pieniä askelia eteenpäin pari, välillä yksi taakse ei kaada maailmaa, (vaan tuo paremminkin lahjan, toisinaan:).


Mietin tämän blogin suuntaa eteenpäin, ja jatkossa tuo hyvän elämän saavuttaminen, aiheet siihen liittyen, on entistä  keskeisemmällä sijalla.

Miten osaamme ja jaksamme venyttää senttiä, olla tarkkoja ja huolellisia, on tärkeää.  Kuin myös luovuus ja kaikenlainen kekseliäisyys, nekin. Suhtautuminen asioihin vaikuttaa siihen, millaisia ne ovat päämme sisällä. Se, mitä pään sisällä, millaista siellä on, vaikuttaa toimintakykyymme.

Sen vuoksi kehotan aina myös lenkille; liikkuminen ja luonto avaa mielen mykertyneitä stressikeriä, ja voi olla askel kohti parempaa.

Stressi keriytyy auki, suhtautuminen joustavoituu, toimintakyky lisääntyy. Tai: lenkillä saat toimintakykyä ja joustavuuden kautta stressi vähenee, uusien keinojen löydyttyä. Niin tai näin päin, paras kun aloittaa jostakin. Päämääränä parempia hetkiä parhaan itsensä kera, tavaten toisia, samanlaisia, erilaisia, välillä tämän maan ja taivaan.

Kiitos lukija ja tulethan jälleen toistekin!

 

(Kaksi ylintä kuvaa: Pixabay)

 

tiistai 17. marraskuuta 2020

Älä anna häpeän määrittää elämääsi

Häpeätkö sitä, että olet vähätuloinen, vähävarainen, köyhä...

Ei pitäisi.


Ensinnäkin, et ole itse aiheuttanut tilannetta. Asiat ovat monen asian summa muutenkin. Ja jos oletkin niin:  Kuka meistä on virheetön? - Ei kukaan. 

Ja virhearviointeja ratkaisuissamme teemme yhä edelleen. Niistä kaikista voi myös oppia.

Toiseksi, se, että on vähän tuloja tai omistaa vähemmän kuin muut, ei muuta sinua itseäsi miksikään itse ihmisenä.  Ehkä vain, että saatat hyvinkin olla ystävällisempi muita kohtaan, kenties auttavaisempi ja anteliaampikin.

Kolmanneksi, minkään muun ei pitäisi aiheuttaa ihmiselle häpeää, kuin sen, että on tehnyt jollekulle toiselle pahaa.  

- Häpeä on enemmän heidän, jotka arvottavat muita oli se sitten sukupuolen, iän, ihonvärin, kansallisuuden tai varallisuuden perusteella. Jonkinlainen köyhyys on silloin heidän osansa myös; köyhyys ja puute elämän moninaisuuden rikkaudesta.

 

Häpeästä pois!

Puhu! Puhuminen on vastamyrkkyä häpeälle. Puhuminen on tietenkin askel, jonka ottaminen pelottaa. Esim. Facen Hallitse rahojasi -ryhmässä voi puhua rahasta avoimesti.

Ole armollinen itsellesi! Pienet askelet ovat ihmistä varten ja ne ovat juuri sopivankokoisia jokaiselle.

 Omia tavoitteita voi asettaa ja tsempata itseään tavoitteiden avulla ja häpeän suhteen altistaa itseään vähä kerrallaan. 

 

Parhaat koomikot kertovat mokistaan. Tämä osuu häpeän tunteisiime ja siksi naurattaa niin vapauttavasti.

Stressiä kannattaa aina vähentää, vaikka sitten juuri huumorilla,  myös liikkuminen on oiva keino tähän.

 

(Kuva: Pixabay)

sunnuntai 15. marraskuuta 2020

Tärkein asia rahassa

Oikeastaan se on kohtuus.

Pysyä kohtuudessa. Kuten kaikessa muussakin. Raha ei ole sen kummempi tai jotenkin erillinen osa elämää.

Kohtuus niin hyvinä kuin huonoina päivinä. Hyvinä päivinä säästääkin ehkä hiukan.

Seurata kulutustaan kuten muitakin elämänsä asioita.

Tuntea kiitollisuutta pienistäkin asioista.


Mitäpä tämä jänö siitä tuumaisi?

- Että kunhan syötävää riittäisi..


Kuuntele myös Julia Thurenin podcasteja Melkein kaikki rahasta.  

 


perjantai 13. marraskuuta 2020

Mieti suhdettasi rahaan. Koskaan ei ole liian myöhäistä hankkia rahaviisautta!


Maarit Lassander, erikoispsykologi, psykoterapeutti puhui Uusi päivitys 2.0–webinaarissa aiheesta: Minun rahasuhteeni -talouden hallinnasta hyvinvointiin. Referoin tässä postauksessa M.L:n luentoa, jossa käsiteltiin jo lapsuudessa kehittyvää rahasuhdetta, tunteiden suhdetta rahaan sekä hyviä ja huonoja stressinhallintakeinoja.


Suhde rahaan  

                                          
 

Suhteemme rahaan kehittyy jo lapsuudenkodissa. Rahasuhde kehittyy, puhuttiin siitä tai ei. Parempi olisikin puhua siitä. Koulussa kyllä puhutaan taloudesta, mutta kuitenkin usein vasta siinä vaiheessa, kun suhde rahaan on lapsella jo muodostunut. Kodissa opittu rahasuhde on siis hyvin tärkeässä osassa.


Meillä on myös uskomuksia, jotka eivät pidä paikkaansa. Minä nyt olen tällainen tuhlari, ei minusta koskaan muuta tule.. Muutos, asenteidenkin saatikka toimintatapojen muutos voi myös olla pelottavaa. Moni ei elä arvojensa mukaan, vaan sen mukaan mitä 'muut sanovat'.

Vauraus ei tutkitusti tuo onnea sinänsä. Elämän merkityksellisyys syntyy monen tekijän myötä. Joskushan se yksi tekijä on myös taloudellinen menestys.

Hyvä on suhteellistaa omaa tilannettaan. Suomessa köyhyysraja on tonnin paikkeilla, Intiassa 15 euroa. Tällaisenkin miettiminen välillä voi olla osa myötätuntoisuutta itseä kohtaan.

Jos elämä keskittyy statuksen, varallisuuden ympärille, ja paine ja stressi tässä kasvaa, on jälleen hyvä pysähtyä miettimään.


Stressistä ja huonoista stressinhallintakeinoista


Rahatilannekin voi aiheuttaa stressiä, ja aiheuttaakin vaikka miten paljon! Stressi taas aiheuttaa paljon vaikutuksia elimistössä, ylivirittää ja palautuminen voi jäädä kokematta pitkänkin ajan.

Jos toimitaan pitkään ylivirittyneessä tilassa, joustavuus (resilienssi) vähenee, mistä merkkinä on esim. että pienetkin asiat aiheuttavat ison reaktion, ahdistus alkaa olla yhä tavanomaisempi tunnetila ja palautuminen vie yhä enemmän aikaa.

Mitä parempia keinoja meillä on vaikuttaa asioihin, sitä parempia vaikutuksia sillä on meidän hyvinvointiimme. Asiat, joihin emme voi paljoa tai emme lainkaan vaikuttaa, stressaavat paljon. Omia keinoja stressinhallintaan voi löytää luonnosta, harrastuksista ja mielenhallinnan harjoittelusta.

On myös niitä huonoja stressinhallintakeinoja, kuten vaikka pelaaminen ja osteleminen. Rahaan liittyvä korvaava toiminta on hyvin koukuttavaa, aiheuttaa helpolla riippuvuutta. Nopeat endorfiinisykäykset koukuttavat. Jos taloustilanne on jo muutenkin heikoissa kantimissa, tällaiset stressinhallintakeinot pahentavat tilannetta entisestään.


Omaan mieleen voi vaikuttaa monin tavoin..



Mielenhallintakeinot voivat olla apu muutosta haluavalle. Kenelle tahansa siis. Pysähdy kuuntelemaan mitä oikeasti haluat. Ota askelia sitä kohti. Kuuntele tunteitasi.

Vertaistuki auttaa kun haluaa luopua huonoista stressinhallintakeinoista ja löytää tilalle uutta. Facessa ja netissä löytyy blogeja säästäväisyydestä ja erilaisesta elämäntavasta, sekä lukuisia suljettuja vertaisryhmiä aiheessa.


Talouspääätökset ja tunteet


Tunteet ovat tärkeitä ihan kaikessa. On hyvä käydä läpi tunteitamme suhteessa rahaan kaiken kaikkiaan. Vallitseeko meillä jatkuva puutteen tunne? Siis vaikka perustarpeet ovat hyvin tyydytetyt ja toimeen tullaan kohtalaisesti.. Jos vallitsee, niin miksi?

Muuten, sellainen ihana tunne kuin ilo vähentää tarkkuutta ja sitkeyttä… silloin voidaan joskus tehdä hutiostoksia:( Vihaisuus taas voi lisätä itsestä huolehtimista ja vihaisena on tarkempi raha-asioissakin.

… Hmm, mielelläni olisin kyllä iloisesti tarkka(**)(miettii Bloggari)

Tunteilla on tietyt tarkoitukset, merkitykset ja syyt. Kuunnellaan siis tunteitamme!


Rahapäiväkirjaa kannattaa kokeilla. Kirjataan laskut, ostokset, säästöt, tämä saattaa auttaa hahmottamaan omia ajatuksia rahasta, ja se myös voi hidastaa meitä uusissa ostopäätöksissä. Emme, olimmepa tai emme, impulsiivisia, ryntää enää suinpäin ostamaan, vaan mietimme ensin.

(huom! Bloggari vinkkaa: Lue tässä blogissa esitellystä PENNOSTA helpon kirjaamisen menetelmänä:)
 

Taloustaidot eivät ole synnynnäisiä vaan niitä voi oppia. Vaikka meillä olisi uskomuksia että ei osata eikä enää opita.. niin kyllä opitaan!


Koskaan ei ole liian myöhäistä luoda myönteistä suhdetta rahaan! Kokeillaan!






Maarit Lassander on kirjoittanut myös kirjan: RAHAVIISAUS. 2020. Kirjassa käsitellään yo aiheita ja myös mm. suhdetta työhön. Kirjaa löytyy kirjastoista.


(Ylimmäinen kiva Onnenkissasta Maneki nekosta, on Pixabaysta.)

Uusi päivitys 2.0-taloustaitojen elinikäisestä oppimisesta-seminaari pidettiin verkossa tiistaina 10.11.20 

Takuusäätiön, Marttaliiton ja Setlementtiliiton toteuttamana. 

 

 Lue myös: Näin Mirva pääsi eroon velkakierteestä

tiistai 10. marraskuuta 2020

Pelosta rohkeuteen 2.





               Rohkeutta on:


1. ottaa seuraava askel aloittamassaan asiassa pelosta huolimatta


2. avata suunsa sanoakseen näkemyksensä pelosta huolimatta


3. puolustaa heikompaa pelosta huolimatta


4. mennä epäonnistumisen uhastakin huolimatta


5. levätä ja unohtaa välillä huolestunut suorittaminen – pelostakin- ja syyllisyydestä - huolimatta :)


 

Tällaisia tuli tänään mieleen. Mitä sinulla?

 

--

(Kuva:Pixabay)

 

sunnuntai 8. marraskuuta 2020

Pelosta pois

 




Ei asiat vaan päänsisäiset asiat.



Pelko voi olla lamauttavaa, tai se voi olla este johonkin ryhtymiseen. Pelko voi tuntua vaaran aavistuksena, silloin se suojelee, kun sitä oikein kuuntelee.

Pelko mennä uuteen voi estää monesta. Silloin jos se estää tärkeitä asioita, on hyvä alkaa vähän tutkia sitä pelkoa. Miksi pelottaa? Voiko siitä pelosta päästä? Ja miten?

Keskittyminen yleensä auttaa. Pysähtyy, kuuntelee, analysoi tilannetta. Ottaa aikalisää. Hengittele tietenkin. Pelon tunteen alla voi ollakin jokin muisto, joka haluaa tulla esille.

Kun se lopulta saa tulla nähdyksi ja ymmärretyksi, se ei enää nosta kuin pimeä paikka, pelon tunnetta.



Joskus toimii, vaikkapa esiintymispelossa:

Kuvittele pelon suhteen itsellesi jokin turvallinen mielikuva. Kiinnitä itsesi siihen.

Se voi olla ihana maisema, jonka loihdit silmiesi eteen, se meri-tai järvimaisema, ihana. Aistien voima on suuri.


Tee yhä lisää rohkeita asioita! Se lisää rohkeutta!


 

Lue museoiden kauhukerroksista


perjantai 6. marraskuuta 2020

Katso aurinkoon




Nousevaan tai laskevaan aurinkoon. Marraskuun aurinkoa on hyvä tuijottaa näinä aikoina.

Miten lämmin sää, kuin kesä melkein! Nojailen rannan puuhun ja olen läsnä...

Joskus on hetkiä, kun ei ajattele mennyttä eikä tulevaa, ei kaipaa mitään eikä minnekään. Niitä ei ole joka päivä läheskään, vaikka hyvin voisi olla - ja pitäisikin. Paitsi että ei pidä, sillä ne hetket tulevat etsimättä, ne löytyvät, kun aika on oikea.

Kun osuu merenrantaan tyynellä säällä ja taivas kuljettaa rantapolkua pitkin. Katse liukuu taivasta pitkin ja värit ovat taivaan mannaa silmille. Tämän sain ilman omaa ansiotani.


keskiviikko 4. marraskuuta 2020

Mihin raha menee nyt... maskeihin = terveyteen

Tämä ei halua maskia!

No se menee kasvomaskeihin, käsidesiin yms.

Halvinta kun etsii, ei aina löydä parasta. Maskejakin on näköjään monenlaisia; on niitä joissa heti alkaa  tukehtua ja niitä joissa vasta vartin päästä👀 No, ei kaikilla ole näin, että tukehduttaa, onneksi.

Parhaita ovat, ainakin itselleni, hengityssuojaimet. Nyt selvittelen, miten niiden käyttöikää voisi pidentää.

Joku maskintekele on hyvä olla. Näil mennää tämän talven yli. Tärkeintä on pysyä terveenä, tai ainakin yksi tärkeimmistä asioista se on, oma ja muiden terveys.


Lue aiempi postaus maskeista tästä.

Postaus on elokuulta. Silloin kertakäyttömaskien hinnat olivat korkeammat, euronkin paikkeilla. Nyt hinnat ovat huomattavasti laskeneet. Postauksessa myös juttua kangasmaskeista.

 

 Maskeja vähävaraisille! Ks. tästä: Kasvomaskien jakelupisteet Helsingissä

 

Lue Aiju Salmisen sarjakuvakolumni maskeista

 

ja tämäkin: Aiju Salmisen käsienpesuohjeet kyllästyville

 

 😁😷🤔😷😬😯💫


Alennuksia

Alennuksia eläkkeellä

Jos olet jo eläkkeellä tai jäämässä, niin on hyvä tsekata näitä eläkeläisalennuksiakin. Osa alennuksista on ikään sidottuja (65/70), osa työ...

Suosittuja postauksia