Villiyrttien aika on edelleen parhaimmillaan.
Tässä joitakin tavallisimpia:
Nokkonen: Hyvin ravinteikas. Poimi aivan pienenä. Voit valmistaa herkullista keittoa, lettuja, munakasta, piiraita, kiusausta, smoothieta, pestoa. Ryöppää ennen käyttöä 1-2 minuuttia kiehuvassa vedessä.
Talveksi voit kuivattaa tai pakastaa nokkosta.
Nokkosen kannattaa myös antaa kasvaa täysikasvuiseksi, sillä se on usean perhoslajin ensi- tai toissijainen ravintokasvi. Varttuneen nokkosen siemenet ovat erinomainen voimistava ravintolisä. Kerää silloin latvat kokonaisia, laita paperipussiin kuivumaan ja sitten ravistele siemenet kasvista.
Vuohenputki: mieto ja hyvänmakuinen, maussa hiven porkkanaa ja selleriä. Maukas salaateissa, pestossa, muhennoksissa, myös ohukaisissa tai pannukakussa.
Säilöminen talveksi onnistuu joko kuivaamalla tai pakastamalla.
Maitohorsma: maukkaita ovat nuoret versot, lehdet, kukat sekä juuri. Noin 10 cm:n versot käytetään parsan tavoin öljyssä tai voissa paistettuna. Myöhemmin lehdet käyvät tuoreena tai kypsennettynä salaatteihin, muhennoksiin, keittojen rikastajaksi. Ennen kukintaa kerätyistä lehdistä saa aromikkaan teen.
Talveksi lehtiä voi kuivata ja pakastaa.
Voikukista käytetään lehdet, nuput, terälehdet ja juuret. Voikukan lehdissä on huomattavan paljon A-, B-, C- ja D-vitamiineja. - Pyöreälaitaisempia lehtiä pidetään miedompina, samoin varjossa kasvaneita, miedointa maku on ennen kukintaa. Lehdet käyvät salaattiin, muhennoksiin, munakkaaseen, viherjauheeksi. Nupuista voi valmistaa kapristen tyylistä salaatin tai liharuoan lisuketta. Terälehdistä saa voikukkasokeria vaikka lettujen päälle, simaa sekä siirappia. Paahdetuista syksyisistä juurista kannattaa valmistaa juurijauhetta leivontaan tai kahvin maustamiseen.
Litulaukka: kasvaa 20–100 cm korkeaksi. Sen kolmion- tai sydämenmuotoiset lehdet ovat 10 cm pitkät ja 2–6 cm leveät. Se voi talvehtia ruusukkeena. Keväällä puhkeavat valkeat kukat ovat halkaisijaltaan 8–15 mm ja tiiviinä kukintona. Terälehtiä on ristikukkaiskasvien tapaan neljä.
Litulaukassa on valkosipulinen maku, voi käyttää salaateissa.
Siankärsämö: monipuolinen ja kaunis rohdoskasvi. Monivuotinen luonnonkasvi vaikuttaa sisäisesti käytettynä edistäen ruuansulatusta, vahvistaa immuunipuolustusta sekä helpottaa vaihdevuosi- ja prostatavaivoja. Keväisiä lehtiä voi käyttää tuoreena salaatteihin ja kukkia ja lehtiä voi myös kuivata teen maustamiseen.
Isomaksaruoho: Mehevä isomaksaruoho rouskuu hampaissa ja maistuu herneeltä. Rannikolla luonnonvaraisena kasvava isomaksaruoho on vanha hyötykasvi, jota on nimitetty myös kallioperunaksi. Sopii salaatteihin.
Ennen kuin poimit, varmistu että varmasti tunnet kasvin. Osa yllä olevista onkin varmaan sinulle jo lapsuudesta saakka tuttu. Mutta käy mielellään vaikka ilmaisilla yrttikierroksilla, jos sellainen paikkakunnallasi järjestetään.