Niin, missä se halvin ruokakori on?
- Lidlissähän se on. Toisena tulee Prisma.
Ja niissä sanomalehtien hintavertailuissa tarvitaankin medialukutaitoa.. Joskus lehdistä saadaan lukea vertailuja jotka eivät ole valideja...- Kun hintavertailuja tehdään, se tehdään normaalihinnoista. Kaikissa kaupoissa on joskus tarjouksia, mutta niitä ei lasketa.
Tein muutamissa tuotteissa pienen hintavertailun Lidlin ja s-marketin välillä, kumpikin kauppa kun on lähellä minua. S-market on vielä lähempänä ja siksi kiusaus ostaa ruokaostoksia sieltä on suuri. Katsotaan onko hintaerot millaiset näissä perusperustarvikkeissa, ks.
tästä.
(Jos tämä ei näy, koitan laittaa myöhemmin toisessa muodossa.)
Näissä kymmenessä tuotteessa tuli esille jonkin verran hintaeroja. Peruna ja tomaatti olivat hiukan halvempia s-marketissa, banaanit samanhintaisia. Linssit, porkkanat, saksanpähkinät, leipä, kauramaito, juusto ja kahvipaketti olivat kaikki hieman kalliimpia S-marketissa kuin mitä Lidlissä.
- Kun kertaostoksen, esim. kassillisen ruokaa,
hintaero on pari euroa niin vaikka viikossa se voi olla neljä euroa ja
kuukaudessa jo 16-17 euroa, näin ollen puolessa vuodessa jo 100 euroa! Että kyllä kannattaa valita se edullisin kauppa...
Mitä suuremmat ruokaostokset, mitä suurempi perhe, sitä enemmän on säästökin silloin kun valitsee edullisemman.
J
os rahaa ei ole paljoa, on paras käydä ruokaostoksilla siellä, mistä halvalla saa. Mikä on aika helppoa, niin se, että
ostaa laatimansa kauppalistan mukaan tutussa kaupassa. Ostaa mitä listassa on, eikä muuta! Jos maha kurnii, koittaa sitten vaan kiirehtiä, että jaksaa kotiin saakka ilman suklaapatukoita. - Jos kaupassa tulee huipputarjous vastaan, omaa usein tarvitsemaa tuotetta, ostaa sen vielä. Ei kuitenkaan osta liikaa, ettei jääkaappi turhaan liikaa täyty ja hävikin vaara siten kasva. Pakastimeen voi pakastettavaa tarjoustuotetta hamstrata!
Riippuu vielä ruokavaliosta, mitä mistäkin saa. Itämaisista ja muista etnisistä kaupoista saa monia tuotteita halvemmalla kuin meidän normikaupoista, esim. kikherneet ja taatelit olivat siellä halvempia kuin muualla, huomasin.
Jos käytät pitkälle jalostettuja tarvikkeita, säilykkeitä, ja kuivaruokaa, sipsejä ja sen sellaista, voit löytää hyviä saaliita esim. Fiksuruoka.net -hävikkiverkkokaupasta. Alennukset voivat olla jopa 90 %
normaalihinnoista.
Hävikin välttämiseen kannattaakin kiinnittää huomiota. Hävikki on rahanarvoista tavaraa. Ruokaa ei kannata heittää roskiin. Miksi kantaa ruokaa kaupasta ja sitten heittää sitä pois, ei miksikään.
Suurpakkaukset voivat olla ongelma yksinasuvalle. Jos osan voi kuivata/pakastaa, niin sitten hyvä, tai jos muuten on säilyvää tavaraa. Ja jos kaappeihin mahtuu.
Waste and feast- yhteisruokailuissa käytetään kauppojen hävikkiä ruoanvalmistuksessa. Ruokailut ovat edullisia, 1-3 euroa. Näitä löytyy niin päivisin kuin iltaisin eri seurakunnisa. Kannattaa poiketa joskus, ks. syksyn ruokailut:
tästä