perjantai 10. toukokuuta 2019

Lomaa arjesta tuetulla lomalla


Pienituloisella ja vähävaraisella ei välttämättä ole rahaa lomaan.
 
Irti pääseminen arjen huolista, vaikka hetkeksi, on kuitenkin mitä tärkeintä juuri haastavissa elämäntilanteissa eläville. Kun huolikierrettä saa
katkaistua, sillä voi olla suuri merkitys tulevaan jaksamiseen. Jaksamisella taas on merkitystä kaikkeen, niin terveyteen kuin arjen talousasioihinkin.

Tuettuja lomia

On olemassa lomajärjestöjä, jotka myöntävät tuettuja lomia. Niissäkin on toki omavastuu, tavallisimmin 20-25 euroa/vrk. Loman kesto on yleensä noin 5 vrk. Lomalle valitaan terveydellisin, taloudellisin ja tai sosiaalisin perustein, hakemusten kautta. Hakuaika on ympäri vuoden.

Myös ammattiliittojen tai joidenkin muidenkin kuin lomajärjestöjen kautta voi saada tukea lomaan.
Loman omavastuuosuus voi olla liian korkea jollekin. Tällöin voi ainakin yrittää hakea siihenkin avustusta, esim. sosiaalitoimelta tai lapsilomien kohdalla lastensuojelujärjestöiltä, ks. alla. 
Lomakohde on hyvä valita mahdollisimman läheltä, niin matkakustannuksia lomapaikkaan ei kerry niin paljoa. Muuten, kun on lomalla, ei rahaa sillä viikolla mene ruokaan tai muuhunkaan. - Tämäkin on hyvä ottaa huomioon, kun mietiskelee, hakisiko ja olisikohan varaa  tuettuunkaan lomaan.
Lomajärjestöjen yhteissivut tuetuista lomista: https://www.lomajarjestot.fi/

Hyvinvointilomat koko perheelle: http://hyvinvointilomat.fi/
Huomaa, mukana on paljon mm. työttömien lomia.


Maaseudun terveys- ja lomahuolto perheille, ikääntyneille, työttömille, työikäisille, potilas- ja vammaisryhmille: www.mtlh.fi
 

Palkansaajien hyvinvointi ja terveys PHT ry on Akavan, SAK:n ja STTK:n oma lomajärjestö, joka järjestää lomia aikuisille ja lapsiperheille: pht.fi
 

Akava-järjestöjen Lomayhdistys senioreille, perheille ja työttömille: www.a-lomat.fi
 

Leirikesä lapsille ja nuorille: www.leiri.fi
 

Useat kunnat varaavat rahaa lasten lomatoimintaan, joten oman kunnan avustusta kannattaa hakea. Huomaa, että leirihakemus tehdään aina Leirikesälle, mutta kunnan maksutuki (eli sosiaalitoimen maksusitoumus leirimaksuun) haetaan erikseen kunnalta. 


Parasta lapsille tarjoaa huokean hintaisia leirejä lapsille, nuorille ja monikulttuuriperheille: www.parastalapsille.fi
 

Muita leirien järjestäjiä löytyy paikallisesti. Keskisimpiä lomajärjestäjiä: www.kesaleiri.fi 

PS.Lomaisia hetkiä arjen  keskellä voi ottaa kotikaupungissakin. Kesällä se on helppoa, lähteä picnicille, puistoon, ilmaisiin näyttelyihin tai konsertteihin tai vain vaeltaa tutuilla tai vähän oudommillakin alueilla, katsellen ja ihmetellen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Puut ja pensaat kukkivat mutta katso myös maahan

Nyt kukkii puut ja pensaat. Mustikka on kukassa sekin. Toivotaan hyvää satoa kaikelle. Sitä odotellessa katse maahan: villiyrtit ovat parhai...

Suosittuja postauksia