maanantai 31. elokuuta 2020

Jakamistalouden sovellukset Aikapankki ja Nappi NaapuriStadin Aikapankki käyttää toveja

'Stadin Aikapankki on tarkoitettu kaikille Helsingissä ja sen lähistöllä asuville ihmisille, jotka haluavat tarjota omaa aikaansa ja apuansa yhteisön käyttöön ja samalla saada apua omaan arkeen.        

Aikapankissa jaetaan taitoja niin, että esimerkiksi ompelusta pitävä henkilö tarjoaa korjausompelua muille jäsenille ja saa itselleen apua esimerkiksi lastenhoidossa tai juhlien järjestämisessä.

Aikapankki ei tunne euroja vaan valuuttana on tovi. Koska Aikapankin periaatteena on, että kaikkien aika, työ ja avun tarve ovat yhtä arvokkaita, vastaa 1 tovi kaikissa tilanteissa yhtä työtuntia.

Aikapankki on osa kansainvälistä paikallisraha- ja aikapankkiverkostoa CES:iä, joka toimii verkkopohjaisesti osoitteessa www.community-exchange.org. Sieltä löytyvät jäsenten vaihtotarjoukset, -pyynnöt ja tiliotteet. 

Aikapankin CES-verkkotorin kaikkiin toimintoihin (mm. vaihtotarjoukset ja -pyynnöt, jäsenet, aluetiedot) pääsee tutustumaan jäseneksi liityttyään. Stadin Aikapankin vaihtotarjouksia voi kuka tahansa katsella kaikille avoimella demo-sivulla (mutta tarjoajien yhteystiedot näkyvät vain jäsenille).'

(Ylläoleva lainaus Stadin aikapankin sivuilta)

Aikapankissa voi siis tarjota työtään, ja ostaa palveluksia. Mutta myös tavaroita voi myydä ja ostaa toveilla.                   
 
Tämä on minusta hyvä toimiva systeemi, osallistujiensa tasa-arvoisuutta edistävä ja ekologisestikin kestävä.  Väkeä ei ole kovin paljoa mutta uusia otetaan aina vastaan.Nappi Naapuri

 

 'Nappi Naapurin tarkoitus on lisätä oikeita kohtaamisia toisiaan lähellä asuvien välille. Se on tarkoitettu naapuriapuun, tutustumiseen, keikkatöihin ja jakamistalouden edistämiseen. Kaikki ovat tervetulleita käyttäjiksi! Alle 13-vuotiaat kuitenkin tarvitsevat mukaan huoltajan, joka valvoo että käyttö on turvallista.Palvelun ylläpidon saat kiinni sähköpostiosoitteesta nappi.hukassa@yhteismaa.fi.
 

 Nappi Naapurissa toimii sekä naapuriapu että keikkatyö

Nappi on naapurustojen media, jonka avulla voit kohdata ihmisiä, jotka asuvat ja toimivat sinua lähellä. Nappi ei ole talousjärjestelmä. Jos löydät ystävän joka lupaa opettaa sinulle shakkia, saatte yhdessä päättää miten asian järjestätte. Voit maksaa opettajalle palkkaa, opettaja voi laskuttaa sinua firmallaan, voitte sopia, että keität opettajalle kahvit tai opetat takaisin jotain mitä itse osaat. Voitte myös pelata shakkia pelkästä yhdessä olemisen ilosta. Päätös on teidän!

Napissa ei lasketa tekoja, vaan Nappi auttaa tekemään asioita juuri sen verran kun tuntuu hyvältä.
 Nappi on tehty myös ammatikseen välittäville, paikallistoimijoille ja yhteisöjen rakentajille

Nappi tarjoaa erilaisille organisaatiolle ketterän mahdollisuuden kohdata ihmiset siellä missä he ovat.

Organisaatiot ovat tervetulleita Nappiin kertomaan toiminnastaan, tarjoamaan apua, etsimään kontakteja tai tiedottamaan tapahtumista ja palveluista. Organisaatioille Napin käyttö on maksullista.'

(Ylläoleva lainaus sivuilta Nappi Naapuri)
 
 
Nappia en ole kokeillutkaan, hyvältä kyllä kuulostaa.

Jakamistaloutta voit harrastaa myös vaikka viemällä kasvimaan tuotteitasi kaverille, hän varmaan palauttaa antamasi hyvän leipomusten tai muun muodossa takaisin.

Rahankäyttöä vähentämällä voi elämää enentää.
Mitä mieltä olet?
 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Mikä nuukuus on hyvästä

 Yle:  Laihialaiset ovat tunnetusti nuukia .. Mutta eikähän nuukuus tyhmää olekaan. Jos se on sitä että käyttää rahaa mihin tarvitsee, ei mu...

Suosittuja postauksia