maanantai 21. syyskuuta 2020

Vinkit on monet - mutta auttavatko vinkit?

 Vähän väliä löytyy lehdistä vinkkilistoja säästäväisyyteen. Listat ovat monikymmenkohtaisia.

- Säästä pesuaineessa, säästä tiskiaineessa, kukkamullassa, wc paperissa ja ties missä. Hyviä vinkkejä osa, mutta niinkin, että säästö monessa kohtaa on aivan marginaalinen, joitakin senttejä kuukaudessa, kymmeniä senttejä tai euro vuodessa.. varsinkin yksineläjän taloudessa.

Toimivat perusperiaatteet ja lisävinkit omaa elämää koskettavissa asioissa, takertumatta kuitenkaan ihan lillukanvarsiin, muodostavat pohjan järkevälle taloudenpidolle.

 

Isensä huijaamisesta

Pikkuvinkeillä vedotaan usein tunteisiin. - Jee, tämäpä on huippua.. ja niillä voidaan hämätä omaa järkeä ja .. tunteita.

Usein ylikulutus tai vaikeus järkevöittää taloudenpitoaan juontaa juurensa tunteista: Olen ansainnut tämän, minä kun muutkin, tarvitsen tämän, en jaksa vaivata päätäni säästäväisyydellä.. on syytä hemmotella itseään, edes tällä, en jaksa jos en saa piristystä elämääni..

-Niin. Tutulta kuulostaa. Ja pikkuvinkkien pruutaa pesuainetta kahden teelusikallisen sijaan puolitoista, tai säästä langanpätkä seuraavaan paikkauskertaan, ..paikkaa omaatuntoa muttei ratkaise asioita.

 

Kissa pöydälle

Kissan pöydälle nostaminen on ensimmäinen askel toimivampaan taloudenpitoon. Mihin rahani oikeesti menee? Miksi olen hankkinut jotakin, tarvitsenko sitä todella. 

Omien tunteiden perkaaminen, minkä tunteen vallassa tein jotakin, ja mikä tunne siitä teosta seurasi. Entä miltä se nyt tuntuu?, on kauhean tärkeää näissä rahankäyttöön liittyvissä kuin missä muissakin asioissa.

Ja kun huomaat, että teit tunneostoksen, ja sen huuma haihtui pian, keskity asiaan mutta ystävällisenä itseäsi kohtaan.

Että seuraavat kaksi viikkoa nuukailet vessapaperissa tai hammastahnassa muutaman tai kymmenen sentin, ei auta.

 

Kohtaamalla viisastuu

Tässä tuli nyt kahta asiaa, huomio omiin tunteisiin ja huomio omaan järkeen.

Niin ostamisessa kuin säästämisessä, vaikuttavat tunteet ja järki. Ja kumpaakin tarvitaan tietenkin, kumamtkin meillä myös on jatkuvassa käytössä..

Kuunnellaan omia tunteita, viisastutaan. Mietitään järjellä, toimitaan viisaasti.

Kun asiat on hyvin kilpailutettu, turha kulutus perattu, ei tarvitse miettiä vessapaperinkaan määrää ja--- voi joskus tuhlata vaikka siihen parempaan kukkamultaan tai leivoskahveihin tai muuhun herkutteluun, mikä kenellekin sopivaa on.



Vai mitä? 


Bobby Aro: Where my Raha goes?

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Sentin venyttäminen taitolajina

Kun miettii, että pitäisi alkaa säästäväisemmäksi, kuluttaa vähemmän ja saada rahat riittämään paremmin, saattaa tulla ensimmäiseksi mielee...

Suosittuja postauksia