torstai 7. toukokuuta 2020

Tormien taisto - ilman torneja

Toukokuun toisena viikonloppuna vietetään jo perinteistä lintubongaustapahtumaa ”Tornien taistoa”. Muistin sen ja tein omat bongaukseni jo viime lauantaina. Kimmokkeen tähän sain, kun näin iloisen punatulkkuparven etsimässä syötävää nurmikentältä. Punatulkku on hauska ilmestys kesäluonnossa – se kun kuuluu niin joulukortttikuvastoon. Lintujen laulu täytti ilman ja päätinkin seurata lintumaailmaa kokonaisen vuorokauden ajan.



                                                                               
Hämmästyttävää, miten paljon enemmän näkee, kun lähtee luontoon silmät ja korvat avoinna. Täytyy tunnustaa, että vaihdoin kolmesti maisemaa, jotta pääsin myös järven rannalle. Joutsenparvi lensi yli, kuikka kutsui kirkkaalla äänellä järveltä, tali- ja sinitiaiset hyörivät pihapiirissä. Kevät on pitkällä, sillä sekä peippo että pääsky (haarapääsky) ovat näemmä myös saapuneet. Kirjosieppo pesii linnunpöntössämme. Räkättirastas nostelee lehtiä matoja etsiessään. Mustarastas viheltelee kuusen latvassa. Ja västäräkki hyppelehtii eteenpäin mukavasti pyrstöä heiluttaen.

Kirjasin päivän aikana 15 eri lintulajia ja olin aikeissa lopettaa, kun ylitseni lensi hanhiparvi. Hetkeä myöhemmin taivaalle kaarsi kunnioitusta herättävä, iso, musta korppi. Tuli tunne, ettei tätä tarkkailua voi lopettaa. Kesän tavoitteeksi voisikin ottaa, että aktivoi oman sisäisen ornitologinsa. Miten se mainos kuuluikaan: ”luonto tarjoaa koskettavimmat elämykset” / Pirkka-Pekka Petelius, Radion keskiviikko-iltainen Luontoradio (voin suositella).



Liisa Helamaa


1 kommentti:

Blogitekstisuositus

Sentin venyttäminen taitolajina

Kun miettii, että pitäisi alkaa säästäväisemmäksi, kuluttaa vähemmän ja saada rahat riittämään paremmin, saattaa tulla ensimmäiseksi mielee...

Suosittuja postauksia