torstai 21. toukokuuta 2020

Aktiiviseksi kansalaiseksi

Kansalaisaktiivisuus, mitä kaikkea se voi olla ja onko siitä mitään hyötyä?

Jo se, että olet mukana jossakin, missä muutkin, on yhdenlaista aktiivisuutta. Yhdessä luennolla muiden kanssa - nyt tietenkin striimatulla luennolla - tai yhdessä lenkkipolulla lintuja tarkkailemassa, tuttujen tai tuntemattomien kanssa.

Kansalaisaktiivisuus tarkoittaa sitä myös, että tekee jotakin hyvää yhdessä muiden kanssa, oli se sitten linnunpönttöjen rakentamista tai vaikka roskien keruuta. Yhdessä muiden kanssa voi tehdä myös itsekseen ja jakaa sitten myöhemmin kokemuksensa muille. Yhteiseksi hyväksi yhdessä tekeminen voimaannuttaa ja antaa elämälle mielekkyyttä.

Sitten se aktiivisuus kansalaisena on vielä sitäkin, että vaikuttaa yhteisen hyvinvoinnin eteen. Sitä voi tehdä monin tavoin; vaikuttamalla päättäjiin, jakamalla omasta tietämyksestään eri tavoilla, vaikuttamalla yleiseen mielipiteeseen. Aloittamalla kansalaisadressin, perustamalla kansanliikkeen..

Vaikuttamisella on vaikuttajalle itselleen korvaamaton merkitys, kun toimii omien arvojensa mukaisesti, ihan pienessäkin tai isommassa asiassa, pienesti tai isosti.Kun on kokenut epäoikeudenmukaisuutta, voi tuon kokemuksensa hyödyntää muiden auttamiseksi. Tunteitaan; vaikka empatiaa voi hyödyntää muiden hyväksi. Oma huolestuneisuus ja suru voi myös helpottaa kun tekee jotakin asioille. Joskus saa myös kiitosta aikaansaamisestaan, monenlaista vahvistusta muilta. Se voi olla supervoimaannuttavaa.


Tähän maailmanaikaan kansaisaktiivisuudeksi voi riittää sekin, että noudattaa annettuja ohjeita epidemian leviämisen ehkäisemiseksi, muistaen käsienpesuja ja turvavälejä.
Ihan mahtavaa, jos jaksaa pitää kankaista kasvomaskia liikkuessaan ihmisten ilmoilla, varsinkin tungoksissa ja ainakin, jos on vähänkin flunssaoireissa. Toisten huomioiminen on kiva asia, niin toisille kuin itsellekin ja sillä voi olla merkittäviä seurauksia.VTT:n tutkimus kangasmaskeistaEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Mikä nuukuus on hyvästä

 Yle:  Laihialaiset ovat tunnetusti nuukia .. Mutta eikähän nuukuus tyhmää olekaan. Jos se on sitä että käyttää rahaa mihin tarvitsee, ei mu...

Suosittuja postauksia