lauantai 23. lokakuuta 2021

Köyhyys - onko se oma vika?

Köyhyys koettelee monia. Mutta onko köyhyys omaa syytä? Onko köyhä laiska, tyhmä tai jotakin muuta sellaista.. 

Ei ole. Köyhyyteen on monia syitä toki. Työttömäksi jääminen esimerkiksi siksi kun kouluttautunut väärälle alalle, ja uuteen koulutukseen ei ehkä ole enää puhtia, esim. yli 50 -vuotiaana -niin, kaikilla ei ole, jotakin tukea tarvitsisi siinä ainakin aluksi. 

No työttömäksi jäädään myös sairauden vuoksi. Työ loppuu ja sairastaminen estää uuden saamisen. TULES-sairaudet estävät aika montaa työtä, jopa  toimistotyötä joka sinänsä ei vaadi fyysisisiä voimia, mutta vaatii että paikat ovat riittävässä kunnossa.- Kun työttömyys on jatkunut voi alakulo vallata mielen, aika monella näin on. Alakulo muuttuu masennukseksi vaivihkaa ja ei silloin jaksa edes pitää itsestään huolta kunnolla.

Työttömäksi voi jäädä ikänsäkin puolesta, vaikka olisi aivan terve vielä. Kokemuksen monipuolisuus voi estää työnsaannin. Kokemuksen vähyys myös. Osa-aikatyötä on liian vähän. Moni todellakin pärjäisi osa-aikaisena hyvin, voimiensa puolesta. Miten palkka riittää on toinen asia kyllä.

Jos on rahaa voi OSTAA koulutuksia, siis käydä täydennyskoulutuksia jotka voivat olla varsin kalliita, tai ovatkin. Näiden myötä voi hankkia uuden työnkin. Kaikilla vain ei ole, rahaa tähän. Työllisyyskurssit ovat rajallisia, ja ammatillisiin koulutuksiin ei niin vain pääse niihinkään.

Köyhyyteen voi johtaa tietenkin myös ylikuluttaminen, siis ihan tuhlaaminen. Käytät enemmän kuin tienaat, ja olet sitten veloissa. Siihenkin on omat syynsä. Juurikin työttömäksi tai eläkkeelle jääminen, sairastuminen tai muu kriisi voi olla taustalla. Riippuvuudet em. tai muista syistä. Kulutusluotot ja muut velat, joita ei sitten pystykään enää lyhentämään ja maksamaan.

 Niin eikös se muuten kuluttaminen ole se mitä jokaisen pitäisi vaan lisätä...? Jotta työllisyys kasvaisi jne..

 Rahalla voi ostaa ja kuluttaa. Kun on rahaa, ei kukaan katso pitkään. Jos ei ole, tulee silmätikuksi.. bussissa huomaa kun tulee resuisempi ihminen sisään, sitä katsotaan. Voiko tuo resuinen mennä yhtään minnekään? Ei oikein.

Leipäjonoon voi mennä. Siellä on vertaisia, kuka mistäkin lähtökohdasta. Jokainen tarvitsee ruokaa, minusta on hyvä että sitä jaetaan. Kuitenkin perusturvan tulisi olla riittävällä tasolla senkin, jokainen kohdalla. - Että raha riittäisi ruokaan, myös vaatteisiin, kulttuuriin ja koulutuksiin. 

Koronapandemia on pahentanut monen tilannetta. Kaupat myyvät enemmän ruoka-aletuotteita ja niitä ostetaan, näin leipäjonoihin päätyy vähemmän. Moniainen selviytymisen heikentyminen ihmiskontaktien vähennyttyä vaikuttaa myös.

Allaolevassa artikkelisssa todetaan, että arvot ovat koventuneet. Ovathan ne. Kumma, että me ihmiset ei opita pitämään huolta toisistamme, se kuitenkin on se ainoa mikä lisää niin muiden kuin omaa hyvinvointia oikeasti.


 Koska rahat eivät riitä


Lue myös Maailman kuvalehdestä:

Köyhyys Suomessa -artikkeliin tästä 

 

 Ruokajakoja Helsingissä syyskausi 2021

 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Puut ja pensaat kukkivat mutta katso myös maahan

Nyt kukkii puut ja pensaat. Mustikka on kukassa sekin. Toivotaan hyvää satoa kaikelle. Sitä odotellessa katse maahan: villiyrtit ovat parhai...

Suosittuja postauksia