tiistai 15. maaliskuuta 2022

Kasvata itse

Olin pari kuukautta sitten kirjoittanut miten ruoka on kallistunut vuoden alusta.

Tänään kuuntelin radiosta että ruokaa uhkaa nyt edelleen kallistua jopa kaksinkertaiseksi siitä mitä nyt..

No ei.

Jos ruoka nyt tuosta kallistuisi, se olisi kyllä tiukka paikka pienituloisille.

Yhä vähemmän jää hävikkiinkin ruokaa jaettavaksi. Kun hyvätuloisemmatkin ostavat niitä punalapputuotteita ja muita aletuotteita kaupasta. Kaupoilla ei jää niin paljon ylijäämää jaettavaksi.

...

Miten sinä voisit entisestään säästää ruokakuluissa?

No tämä on minun kestoaiheeni eli että: Kasvata itse ruokaa.


Kasvata itse

Perunat, juurekset, vihannekset, marjat. Jos vain on pienikin piha, yhteispalsta, oma viljelypalsta.Tai mahdollisuus viljellä parvekkeella.

Toki metsäkin kasvattaa syötävää. Puistojen reunoilla kasvaa terveellinen marja-aronia. Viime syksynä oli muuten valtavasti erikoisen maukkaita pihlajanmarjoja, niitä ohimennen metsänreunasta maistelin. Piti tehdä hilloa mutta jäi marjat keräämättä. Saipa sitten linnut enemmän.. mikä sekin on hyvä asia.


Idut

Ihmettelen minkä vuoksi idätys ei ole suuremmassa suosiossa kuin mitä se nyt on. Pelätään että siinä kertyy pöpöjä ja saa vatsatautia. -En tiedä kasvaako niissä mitkään pahat pöpöt kun kotona ja hyvällä hygienialla idättelee.

Versoja voi myös kasvattaa, nythän valoa jo riittää niitäkin varten.

Laitoin voileipäkrassia  kasvamaan. sen voi kasvattaa ihan talouspaperin päällä tai mullassa, kunhan pitää kasvualustan kosteana.

Nyt on jo valmista leikattavaksi juurikin vaikka voileivän päälle. Kun kasvatin mullassa niin huomaan että on versot aika multaisia eli pitää pestä ne huolella lävikössä.

Laitoin myös lehtikaalin Baby leaf- taimia tulemaan. Nämä ovat taimia jotka syödään siis ihan sellaisenaan niitä ei kasvateta isoiksi kuten tavallinen lehtikaali - mainio vihannes muuten sekin.

Seuraavaksi kasvatan vielä myös herneenversoja, noita vanhoja herneitä kun kaapissa näkyy vielä olevan.

Sitten onkin vuorossa purjon kylvö, aluksi purkkeihin ja toukokuussa siirrän ne viljelypalstalle.


Mikä on arvokkainta kasvista

Purjo ei ehkä ole sitä edukkaita kasvatettavaa sikäli että eihän sen kasvatus paljoa maksa toki..mutta se on syksyllä kaupoissakin aika halpaa.

Edullisimmaksi eli paras hinta- hyötysuhde syntyy kun kasvattaa lehtikaaleja, mangoldia ja ehkä kesäkurpitsaakin. Maa-artisokkaa ja palsternakkaa.

Kesäkurpitsa ei siis ole syksyllä kovin kallista mutta itse kasvatetusta yhdestä taimesta kun saa 10 parin kilon painoista kesäkurpitsaa niin kyllähän se silloin kannattaa.

Itselleni on suuri ilo kasvattaa viljelypalstalla myös kukkia; tunnen itseni niin rikkaaksi kun voin poimia kukkakimppuja ja viedä niitä ystäville ja tutuille.

Parvekkeellakin voi kasvattaa vaikka kesäkurpitsaa. Ennen kaikkea siellä menestyvät persiljat, salaattikin jopa tilli jos on tarpeeksi syvä kasvualusta. Tomaattia voi kasvattaa parvekkeella mutta se on kuitenkin aika pientä mitä parista tomaatin taimista tomaatteja saa.

Paprika voi olla mukava kasvatettava ihan sisälläkin samoin chili. Kumpikin on arkoja ötököille siksi sisällä ne ovat parhaassa turvassa kasvamassa.

En viljelisi Suomen oloissa koskaan esimerkiksi maissia, sen kasvuaika on niin pitkä ja sato myös niin äärimmäisen vähäinen.


Kasvata itse, nauti oman maan antimista oman parvekkeen tai oman ikkunalaudan antimista tai metsän antimista ja alkusyksyllä satokauden antimista kaupan hyllyillä.

Lue tämäkin blogipostaukseni

Ruoan hinta Ylen artikkeli


🔆🔆🔆


Kotivaraan kannattaa sisällyttää esim krassin siemeniä. Vain paperia ja vettä niin saa vihreää tuoretta varsin helpolla!

Mietin jos minun pitäisi lähteä pidemmälle evakkoretkelle niin ottaisin omia lempparisiemeniä mukaan.


Voileipäkrassi eli vihanneskrassi

Valmista syötäväksi:)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Sentin venyttäminen taitolajina

Kun miettii, että pitäisi alkaa säästäväisemmäksi, kuluttaa vähemmän ja saada rahat riittämään paremmin, saattaa tulla ensimmäiseksi mielee...

Suosittuja postauksia