lauantai 30. marraskuuta 2024

Suojaudu huijareilta

Kuluttajaliiton ja Vanhustyön Keskusliiton yhteisestä webinaarista 29.11 opittua, tässä hieman referoin  ja jaan teillekin. Asiantuntijoina webinaarissa oli Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell ja Vanhustyön Keskusliitosta SeniorSurf toiminnan asiantuntija Nina Ziessler.

Ensinnäkin tämä, että tieto on parasta huijausten ennaltaehkäisyä.

Suomalaiset ovat menettäneet yli 44 miljoonaa  euroa huijauksissa. Lukema pankin keräämistä tiedoista, ja lukema lienee paljon pienempi kuin mitä todellisuudessa onkaan.


Nopeus on valttia! Jos epäilet huijausta ole yhteydessä heti pankkiisi.

Mitä kaikkea kalastellaan? Pankkitunnuksia, henkilötunnus ja henkilötietoja. Salasanoja.

Miten? Tekstareilla sähköpostiviesteillä, puhelimella ja valeverkkokaupoissa.


🐉🐉


Tekstarit

Jos saat yllättäin ja odottamatta viestin jossa on linkki, älä koskaan avaa sitä! Kyseessä on huijausyritys.

Huijausviestejä lähetetään niin viranomaisten kuin julkisten palveluiden nimissä. (Omaveron, Omapostin, Kelan jne.) Viesteissä olevaa linkkiä ei pidä avata. Mutta mitä voi tehdä, on mennä vero.fi. posti.fi jne sivuille, kenen nimissä viesti sitten onkin lähetetty,  ja tarkistaa onko sinulle oikeasti jotakin viestiä.

Huijausviesteille on tyypillistä kehotus toimia nopeasti. Nopeasti, pikaisesti, välittömästi.. sellainen vetoaa meihin, tulee pieni paniikki olenkohan unohtanut jotakin, pitää tarkistaa. Toiseksi, käytetään auktoriteettia, lähettäjän nimessä voi olla osa nimeä esim poliisi.

Mitä linkin takaa löytyy? Linkin takaa löytyy kirjautumissivu, jolla kalastellaan pankkitunnuksia.


Sähköpostillakin voi tulla huijausviestejä.

Lähettäjä on huijausviestissä outo, jäljittelee jotakin viranomaistahoa mutta näyttää oudolta. Jälleen kehotetaan klikkaamaan jotakin tai avaamaan liitetiedosto, mutta sitä ei pidä tehdä.  Ei pidä avata linkkejä eikä liitteitä! Huijausviesti vain roskiin.

Maltti on valttia, kuten elämässä yleensäkin. Ottaa rauhallisesti.


🐉🐉🐉


Turvallinen kirjautuminen

Pankin verkkosivuille aina joko puhelimessa olevan pankin sovelluksen kautta, tai tietokoneella kirjanmerkkeihin tallennetun verkkosivuston kautta. Eli ei etsi omaa pankkia googlen hakukoneella ja jos itse kirjoittaa pankin verkko- osoitteen, varoo kirjoitusvirhettä.

Mobiilivarmenne

On vaihtoehtoinen tapa kirjautua Kelan, Verottajan, vakuutusyhtiön ym sivuille. Mobiilivarmennetta voi kysyä omalta puhelinoperaattorilta. Se voi maksaa pari euroa tai olla ilmainen. - Ainakin itse kiinnostuin nyt tästä mahdollisuudesta.


🐉🐉🐉


Valeuutisten otsikko on raflaava, julkisuuden henkilöitä yleensä mukana kuvamanipuloinneilla. Uutista ei kannata klikata.

Valeverkkokaupoissa voi olla äärettömän halvalla kallis tuote, tai myydään vaikka sähkölaitetta vaatekaupassa. Nyt voit etsiä löytyykö kokemuksia ko kaupasta Yleensä löytyy ja kauppa paljastuu huijaussivustoksi.

Yleensäkin kun ostat verkkokaupoista, käytä creditkorttia, ei debit vaan credit.

Mene suoraan verkkokaupan sivuille kirjoittamalla kaupan nimi osoiteriville, ei siis linkin kautta. 

🐉🐉🐉


Puhelinhuijaukset

Kohdistuu erityisesti ikääntyneisiin. Esitetään viranomaistahoa ja kalastellaan pankkitunnuksia.

Hyvä muistaa että oikeat viranomaiset eivät kysele pankkitunnuksia.

Eli sulje puhelin kun epäilet huijauspuhelua.


Varmista kenen kanssa asioit. Aina.

Suhtaudu linkillisiin viesteihin aina kriittisesti.

Hidasta, harkitse.

 

 Jos epäilet huijausta:

Ole yhtydessä pankkisi sulkupalveluun.

Tee rikosilmoitus poliisille. 

 

Opastusta digiasioissa ympäri Suomen löytyy monissa paikoissa, esim. SeniorSurfista.

Kuluttajaliiton vinkkejä ja ohjeita koottuna
www.huijausinfo.fi ​​​​​​




perjantai 29. marraskuuta 2024

ÄLÄ OSTA MITÄÄN - PÄIVÄ


Älä osta mitään päivä on taas tänään 29.11 muistuttaen meitä mm siitä että Black Friday tarjoukset eivät aina ole edes tarjouksia, ja kannustaen olemaan kuluttamatta turhanpäiten, sekä miettimään kulutuksen seurauksia. Teemana tänä vuonna on pikamuodin välttäminen.


Käyn kuitenkin ruokaostoksilla tänäänkin. Budjettini mukaan ja ostoslista taskussa:)  Turhakkeita en osta.

💛💛💛

Dopamiini on muuten koukuttava hormoni ( välittäjäaine). Nopea mielihyvä ostamisesta, someselailusta, päihteistä, kaikki tuo koukuttaa. Ja koukussa ei lopulta ole kiva olla. Se väsyttää.
Dopamiini toki auttaa myös motivoitumaan ja tuntemaan hyvää oloa saavutuksista.

Oksitosiini tuo turvaa, rauhaa. Oksitosiinia erittyy ihmisen tai eläinten läheisyydessä, luonnossa, kävellessä. 

Kaikkea toki tarvitaan. 






keskiviikko 27. marraskuuta 2024

Säästövinkit perheenäideiltä

Tämä artikkeli  jossa kaksi perheenäitiä kertoo arkisäästövinkkinsä, osui facessa feediini. 

Tosiaan ihan jees, kun saa päivittäistavarat 200 eurolla kuussa.

Artikkeliin


Lyhyesti: osta edullisimmasta kaupasta, suunnitelmallisesti, ei mitään turhaa ja tee itse. Jätä pois kaikki mahdollinen, mitä et käytä tai ylipäätään tarvitse. Kasvisruoka muuten tulee edullisemmaksi.

Ajattelen, ihan kuin vaikka laihduttamisessa, niin sentin venytyksessäkin on pitkäjänteisyys tärkeää. Ei nuukuuspuuskia vaan suunnitellut jokapäiväiset rutiinit. 

😊😊😊



maanantai 25. marraskuuta 2024

Miten tuet muistia


Näin marraskuussa on moni huolestunut siitä, miten unohtelee helposti asioita ja esineitä. Olisiko tämä pimeä aika, vaikka nyt välillä aurinkoistakin, yhtenä syynä tähän?


On asioita, jotka olisi hyvä muistaa. Avaimet ennen oven sulkemista, puhelin mukana jne. Ja mielenrauha sitten, että kaikki ok kotona, kun lähtee reissuun.. kun juoksee bussiin, junaan ja toiselle paikkakunnalle.

Jäikö levy päälle? Jäikö ikkuna sittenkin auki?

Nämä ovat asioita jotka kyllä vie matkafiiliksen.. eli jos on epävarma jäikö jokin päälle, auki tai lukitsematta. Ja unohtaminen voi tulla kalliiksi.

Olen opetellut tavan joka säästää moiselta murehtimiselta. Se on: otan ainakin kaksi aistia käyttöön kun tsekkaan asioita.

Hellan levyt: katson plus sanon ääneen jotakin että: nollilla on. Ikkunoissa ja parvekkeen ovissa: kiinni on ja ulko ovella, ilman kiirettä, havainnoida, että ovi on kiinni ja lukoissa, voi myös todeta sen ihan ääneen. Näin jää asia hyvin mieleen, silloin kun sen kokee ainakin sekä näkö- että kuuloaistilla. Monessa on tuntoaistikin mukana.

Näin se on. Aikanaan kun luin tentteihin, luin ääneen mikäli mahdollista, jäi paremmin mieleen. Myös tunteen mukanaolo auttaa muistamaan. Eikös me muisteta asioita joihin liittyi voimakas tunne; ilo, suru, pelko jne. Väritkin auttavat muistamaan.


Muistia kuten hyvinvointia ja terveyttä muutenkin, tukee aina aktiivisuus jokapäiväisessä elämässä, keskustelu muiden ihmisten kanssa ja tietenkin myös stressin välttäminen. Stressiä helpottaa ainakin ulkoilu, ja hyvä jos valoisassa ehtii, metsässä vaikka. Asioiden käsittely jollakin tavalla vähentää huolten kuormittavuutta ja siten stressiä.


Aina ei ruoasta saa tarpeeksi b12- vitamiinia, mitä muisti tarvitsee. Niinpä ostin kans apteekista purkillisen bevita b12 - tabletteja, nyt pimeäksi ajaksi. 


Tästä Aivoterveys-asiaa


Muuten joulu nostaa kummasti vanhoja muistoja mieleen. Eikä se ole aina hauskaakaan. Muistojen voi antaa rauhassa tulla ja mennä. Ja niiden nostamien tunteiden. Ellei sitten ihan halua muistella. Onhan paljon hyvää mitä muistella 💜





lauantai 23. marraskuuta 2024

Paljon mietteitä sähkökatkoksista

Miten varautua? Poikkeustilanteisiin. Tätä pohti Korpimuija hyvinkin perusteellisesti videossaan. Hänelläkin oli metsämökissään ollut pitkähkö sähkökatko myrskyn aikaan.


Paitsi maalla, pitää kaupungissakin varautua. Vaikka sähkökatkot sääolosuhteisiin liittyen tapahtuukin enempi maaseudulla.

Lämpö, vesi, ruoka, tiedonsaanti.. ison kriisin sattuessa nämä eivät enää ole itsestäänselvyyksiä.

Uusi varautumisopas on juuri julkaistu. Löytyy suomi.fi -nettisivuilta.

Niin, lämmin makuupussi on hyvä olla jokaisella. Vettä pari kanisteria. Kuivamuonaa. Lääkkeitä. Virtalähde ja otsalamppu. Kynttilöitä. Patteriradio. Miten sitten pärjää ja miten pitkään, on oma juttunsa.

Hmm. Ulkomaiden lehdistössä on ollut että Ruotsissa ja Suomessa opetetaan ihmisiä varautumaan. Tottahan toki. Näin on aina ollut ainakin Suomessa.

..

Kävin Lidlistä riittoisan varavirtalähteen kun oli tarjouksessa. Kynttilöitä on tullut hommattua myös. Kotivararuokaa onkin yleensäkin mulla olemassa. Koronat jo opetti sen. Patteriradio löytyy.

Paitsi Korpimuijan videossa niin myös sen kommenteissa on paljon asiaa, pettuleivästä  suksiin ja auton akkuun ja kaikkea siltä väliltä.



perjantai 15. marraskuuta 2024

Luopumisen ihanuutta

Joka viikko multa lähtee jotain tavaraa eteenpäin. Ja joka kassillisen jälkeen on hieman kevyempi olo.  Tätä luopumisen ihanuutta!

Paperei ja kirjoi on ihan eniten. Seuraavaksi vaattei ja sit astioikin.


Kun on liikaa, on aika konmarittaa. On paljon, mikä on itselle turhaa ja ylimääräistä. Mikä on ollutta ja mennyttä. Tilaa tarvitsen uusille asioille. Ja tämä homma on tosiaan aina jotenkin jäänyt kesken.


Eikun nyssykä mukaan ja menoksi.. sitten vielä metsään, ihailemaan marraskuisen luonnon kauneutta.

Tosiaan, jotakin myyn, jotakin annan pois eteenpäin ja.. heitän pois sellaista turhanpäiväistä mitä en usko muiden enää huolivan.

🍴🔪🥄🫙🫖

Minusta facen kierrätysryhmät ja roskalavaryhmät on tosi hyviä.  Monessa paikassa myös on kierrätyspisteitä, melkein joka kirjastossakin. Tämä on niin tavallista nyt ja niin oikein myös.

🧉🏺🧋🥢🧊

Suhdetta tavaraan on tullut mietittyä. Mikä on minulle tärkeää ja mistä en haluaisi luopua. Nämäkin aatokset muuttuvat myös iän myötä.

Kuten sekin, mitä vielä ostaa.


Tästä you tube- videoon 'Ruotsinsuomalaisittain':

11 asiaa jota en osta


Blogitekstisuositus

Apua kriisissä

 Täältä saat apua: Jos sinulla tai läheiselläsi on itsetuhoisia ajatuksia, apua on saatavilla. Jos tilanne on hengenvaarallinen, soita 112. ...

Suosittuja postauksia