torstai 24. helmikuuta 2022

Kauppalasku kasvaa.. mutta voisiko suunnan vielä kääntää?

 Kaikki tuntuu nousseen. Hinnat nimittäin. Eniten tämä kirpaisee kaikkein pienituloisimpia. Sähkö maksaa enemmän, matkustaminen oli sitten bensa tai bussilippu, ja sitten juurikin ruoka.

Miten seitsemänhenkinen pienituloinen perhe jossa isä jäänyt työttömäksi, selviytyy ja saa lapset ruokittua? Lue artikkeli.

Kauppalasku on vaan kasvanut, vaikka kahvipaketitkin ovat kutistuneet. Lue tästä miten ruokakauppalaskusta ajatellaan.

Punalapputuotteet kaupoissa menevät tosi hyvin kaupaksi, samoin hävikkihevilaatikot, lue tästä artikkeli mtv uutisista.

Ei ole helpommaksi elämä mennyt ainakaan pienituloisella. Vaikka pandemia olisikin jo helpottanut ja elämä vapaampaa. 

Senttiä saa venyttää niin kuin vain voi. 


 

Ajattelen itse, että on helpompaa luopua jostakin kun saa jotakin sitten myös tilalle. Ruoan suhteen on vähän pakkokin... Eli jos lähdet karsimaan kauppalistaltasi asioita, niin lisää samalla sinne jotakin.

 Joitain esimerkkejä, mitä itse olen toteuttanut: Karsi: bataatit, palsternakat. Tilalle: perunaa, porkkanoita (niitä ostat ehkä joka tapauksessa) + kaalia tarjouksesta

Karsi: tomaatit, kurkku, lehtisalaatti -ne ovat tosi kalliita nyt. Tilalle: tosiaan kaalia (mainio salaatinpohja), ehkä pari appelsiinia

Karsi: kalliimmat pastat. Tilalle: edullisempaa pastaa, spagettia ja ihan makaroonia. Pastan tilalle myös edullisia vihreitä linssejä.

Karsi: Einekset. Ja tee itse, keittoa, pastaa, kiusausta, munakasta, puuroa, jopa leipääkin.

Vähennä: leipää ellet tee sitä itse.

Vähennä: juustoja. Tilalle: kananmunia (hinta noussut mutta ovat edelleen aika edullisia), joita voi käyttää monella tavalla. Tilalle myös ehkä mandariineja, pari appelsiinia, omena..

Karsi: pienet jugurttipurkit. Tilalle: litran purkki luonnonjugurttia (johon lisätä marjoja jos niitä pakkasessa on, tai banaania, omenaa, siemeniä). A piimä myös korvaa jugurttia ja on hyvää.

Karsi: pienet kahvimaidot ja kermat. Tilalle: maitoa tai kauramaitoa litran tai isommassa purkissa.


Valintoja voi tehdä kun on ensin selvittänyt a. mikä on riittävän ravitsevaa sekä hyvää ruokaa, itselle ja perheelle sopivaa ja b. mihin rahat riittävät. Valintojen jälkeen  kertyy säästöä väistämättä, ja jotakin on voinut monipuolistua, vrt. esim. juustojen tilalle edullisempia aineksia.







Huolet, sairaudet, maailman tilanne -- kuka jaksaa räknätä kauppalaskua? -No siihen onkin hyvä satsata voimia ja aikaa, tarkoitan jostakin muusta. Kun suunnittelee hyvin, kaikessa rauhassa, jaksaa myös toteuttaa, ja lopputulos voi olla ilahduttava > pienet onnistumiset merkitsevät ja voimauttavat eteenpäin, meistä jokaista. Pieni asia että onnistuu nuukailemaan ruokalaskun pari-kolmekymppiä pienemmäksi on ei lainkaan hullumpaa.

Leivoin sämpylöitä vanhoista (yli-ikäisistä) jauhoista ja kaappiin unohtuneista kuivahiivoista. Tuli hyviä, ei maksanut mitään tässä vaiheessa, ja voittivat kaupan sämpylät mennen tullen. Röyheä olokin, vanha sämpylänleipoja tulee taas!

Mitä sillä säästyneellä parilla- tai kolmellakympillä sitten tekee? No se on säästössä jonkin hyvän päivän varalle - jolloin sille olisi jotakin oikein mukavaa käyttöä.


Miltä tämä kuulostaa?


2 kommenttia:

  1. Hienolta tuo kuulostaa. Pienillä muutoksilla voi saada mahan täyteen ja hyvänpäivän varalla mielihyvän.

    VastaaPoista