keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Kotimaisen puolesta

Vieraskynä kirjoittaa:

Luin Laura Honkasalon kirjan Nuukaillen. Sieltä jäi eräs sivulause kummittelemaan mieleeni. Se, että suomalaista ruokaa ja maataloustuotteita mainostetaan puhtaina, ei ole valheellista mainontaa vaan täyttä totta!

Meillä Suomessa käytetään maataloudessa vähemmän kasvimyrkkyjä ja erilaisia torjunta-aineita kuin lämpimissä etelän maissa. Kylmien talvien ansiosta osa tuholaisista kuolee talvella ja näin tarve kemiallisiin aineisiin on vähäisempää. Suomalaisessa kananmunien- ja lihan tuotannossa tavataan salmonellaa hyvin harvoin, joka sekin on hyvän hygienian ja korkeatasoisen tuotannon ansiota.


Eikä asia jää pelkästään puhtauden puntarointiin. Kun valitsen suomalaisen tuotteen, on se sitten suoraan pellolta kauppaan tuotu tai pidemmälle jalostettu, niin tuen suomalaisten työtä. Kun tuen suomalaista työtä, tuen maaseudun elinkykyä, yhteiskunnan monimuotoisuutta ja laajasti tämän pienen kansan hyvinvointia. Kuormitan myös vähemmän luontoa.
                                          

Ensimmäisen kerran elämässäni olen kesän aikana opiskellut kunnolla historiaa. Millainen maa Suomi on ollut 1900-luvulla ja mitä kaikkea uhkaavaakin silloin tapahtui? Paljon. Oli köyhyyttä, nälkää, sotia ja tauteja.

Mielestäni on oikeastaan suuri ihme, että meidän viiden miljoonan ihmisen maa on selvinnyt itsenäisenä. Lisäksi on luotu nykyisen kaltaista hyvinvointia näinkin tasapuolisesti kaikille. Niin, onneksi 50 vuotta sitten löytyi tahtoa vetää sähköt syrjäkylille (yhden esimerkin mainitakseni).

Jatkossakin toivoisi, että arjessa tekisimme valinnat mahdollisimman usein SUOSIMALLA SUOMALAISTA. Pienistä puroista syntyy suurta.


Liisa Helamaa                                      
Elintarviketieteiden maisteri



Tehty Suomessa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti