Kuuntelin juuri Maarit Lassanderin kirjan Rahaviisaus - mitä jokaisen tulisi tietää rahasta ja mielen hyvinvoinnista, äänikirjana. Olin aiemmin lukenut kirjan vain selaillen. - Äänikirja on muuten mukava asia, samalla voi käsillä tehdä jotakin, kutoa tiskata jne.. kun kädet ja silmät ovat vapaana lukemiselta.
Kirja oli mielenkiintoinen kaikilta osiltaan. Itseäni kiinnosti kaikkein eniten kappale, jossa käsiteltiin tavoitteita, kärsivällisyyttä ja kiitollisuutta.
Tutkimuksissa on todettu, että kiitollisemmat ihmiset ovat myös kärsivällisempiä. Kun asettaa tavoitteita, on kärsivällisyys tärkeässä osassa, tottakai.
Jokainen taas voi asettaa itselleen tavoitteita. Tavoitteet luovat merkityksellisyyttä elämään. Vaikka sitten taloustavoitteet.
Kiitollisuus siis on mielen voima, joka tuo kärsivällisyyttä ja joka auttaa tavoitteisiin pääsemisessä.
'Oman rahasuhteen tiedostaminen on sijoitus parempaan elämään.
Ymmärtäväinen talouskirja auttaa työstämään uskomuksia, jotka näkyvät oman tilin saldossa.
Kaikilla on jokapäiväinen suhde rahaan: ostamme ruokaa, maksamme asumisesta ja pohdimme lomailuun käytettäviä varoja. Jotkut perivät rahaa, mutta jokainen perii perheeltään suhteen rahaan – silloinkin kun rahasta ei ole kotona edes puhuttu.
Rahan psykologia liittyy isoihin asioihin: työhön, kotiin, onnellisuuteen, terveyteen ja psyykkiseen kuormitukseen. Rahaviisaus auttaa ymmärtämään, millaisia tarinoita kerromme itsellemme rahasta. Jos rahan puute on aina ahdistanut, säästämisestä voi tulla pakonomaista. Jos lapsuudenperheen hyvät hetket ovat liittyneet ostosreissuihin, villi tuhlaaminen voi aikuisenakin tuoda hyvän olon. Kun rahankäyttöönsä liittyvät uskomukset tunnistaa, voi kulkea kohti juuri itselle sopivaa elämää.
Konkreettinen Rahaviisaus kannustaa eteenpäin –
myös taloudellisen ahdingon hetkellä. Esimerkkien ja harjoitusten
kautta se osoittaa, että omia mielen rakenteita voi harjoittaa ja
muuttaa vaikka sitten euro kerrallaan.' (lainaus: Atena-kustannus)
Radiokin on oikein oiva sivistäjä. Kuuntelin tänään Horisontti-ohjelmassa luovuudesta.
Filosofi Lauri Järvilehto kertoi hyvän vinkin, miten luovuutta kannattaa vaalia, ja mm. pitää muistikirja mukanaan; kun hyvä ajatus tulee, kirjoittaa se heti muistiin, muuten se katoaa.
Omia ajatuksiaan, neronleimauksiaan, näin myös arvostaa kun niitä kirjailee muistiin..
Luovuus ei ole myöskään vain harvojen oikeus. Olemme kaikki luovia. Kun katsoo aioita eri näkökulmista, syntyy uutta, totesi Aalto yliopiston provosti Kristiina Mäkelä.
---
Mitenkähän omaa taloustilannettaan voisi sitten katsoa eri näkökulmasta? Perspektiivin ottaminen on yksi, ja omien arvojen tarkastelu sekä tapojensa myös, voisi tuoda uusia oivalluksia.
Mitä tarvitsen, mitä taas haluan. Mikä on tehnyt minut aiemmin onnelliseksi. Mikä on se mikä riittää, minulle?
--
Minusta kuten otsikossa mainitsen, euro kerrallaan voi edetä, kuka vain. Pienikin säästösumma merkitsee itselle paljon.
Jokaisen elämä on oma ja uniikki. Tunne pärjäämisestä voi syntyä ns. vähästäkin. Alati käytössä lisääntyviä luonnonvaroja ovat kiitollisuus, anteliaisuus ja ystävällisyys.
Parhainta viikkoa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti