sunnuntai 31. lokakuuta 2021

Järjestys kodissa tekee paremman olon

Niin se on. Kun on siistiä, ja kaikki hyvässä järjestyksessä, on kivampi olla.


Lukea iltahämärissä, sytyttää lopulta lamppu valaisemaan sitä hämärtyvää iltaa, mutustella paahtoleipää, hörppiä minttuteetä.. Ja katsella kun peikonlehti on jälleen tehnyt uuden lehden.


Raivaan lehtiä. Selaan ne kaikki ensin, sitten vien lehtiroskikseen. Ettei vaan jokin tärkeä artikkeli menisi ohitseni. Siksi viekin aikaa. Olen jo hyvässä vauhdissa onneksi, saan valmista..

Kirjoja vien taas kierrätyspisteisiin pari kirjaa kerrallaan. Haluan päästä melkein kaikista eroon. Kaksi hyllyllistä saa jäädä; lahjaksi saamiani ja tietokirjoja joita tarvitsen kaiken aikaa.

Vaatteita lähtee taas pieni pussi kerrallaan, vaatekeräyslaatikkoon. Minulla on mielivaatteet joita pidän ja pesen. Talvelle omansa ja kesävaatteet menee varsin pieneen tilaan. 

Vaatteet joita en käytä, joutaa pois.

Siitä on 31 vuotta kun viimeksi kunnolla karsin.  On melkein puolet tähänastisesta elämästäni.


Järjestyksen tekeminen tekee hyvää aivoillekin. Sama se mitä järjestää, kunhan järjestää..: olisko niinkin. Ehkä on. Siltä tuntuu.

Miten vähällä saa paljon.

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto kirjoitti blogissaan miten meillä on pintasotkua ja sedimenttiä.

Ensinmainittu on vielä helposti viikkosiivottavissa. Mutta tuo toinen laji, sedimentti, ajan kanssa kerrostunut, vie kaappitilaa turhaan ja vaatiikin vähän enemmän.

Sedimentin raivaaminen tuo tilaa monin tavoin. 

Niin, ajatuksiinkin tosiaan ehkä.


lauantai 23. lokakuuta 2021

Köyhyys - onko se oma vika?

Köyhyys koettelee monia. Mutta onko köyhyys omaa syytä? Onko köyhä laiska, tyhmä tai jotakin muuta sellaista.. 

Ei ole. Köyhyyteen on monia syitä toki. Työttömäksi jääminen esimerkiksi siksi kun kouluttautunut väärälle alalle, ja uuteen koulutukseen ei ehkä ole enää puhtia, esim. yli 50 -vuotiaana -niin, kaikilla ei ole, jotakin tukea tarvitsisi siinä ainakin aluksi. 

No työttömäksi jäädään myös sairauden vuoksi. Työ loppuu ja sairastaminen estää uuden saamisen. TULES-sairaudet estävät aika montaa työtä, jopa  toimistotyötä joka sinänsä ei vaadi fyysisisiä voimia, mutta vaatii että paikat ovat riittävässä kunnossa.- Kun työttömyys on jatkunut voi alakulo vallata mielen, aika monella näin on. Alakulo muuttuu masennukseksi vaivihkaa ja ei silloin jaksa edes pitää itsestään huolta kunnolla.

Työttömäksi voi jäädä ikänsäkin puolesta, vaikka olisi aivan terve vielä. Kokemuksen monipuolisuus voi estää työnsaannin. Kokemuksen vähyys myös. Osa-aikatyötä on liian vähän. Moni todellakin pärjäisi osa-aikaisena hyvin, voimiensa puolesta. Miten palkka riittää on toinen asia kyllä.

Jos on rahaa voi OSTAA koulutuksia, siis käydä täydennyskoulutuksia jotka voivat olla varsin kalliita, tai ovatkin. Näiden myötä voi hankkia uuden työnkin. Kaikilla vain ei ole, rahaa tähän. Työllisyyskurssit ovat rajallisia, ja ammatillisiin koulutuksiin ei niin vain pääse niihinkään.

Köyhyyteen voi johtaa tietenkin myös ylikuluttaminen, siis ihan tuhlaaminen. Käytät enemmän kuin tienaat, ja olet sitten veloissa. Siihenkin on omat syynsä. Juurikin työttömäksi tai eläkkeelle jääminen, sairastuminen tai muu kriisi voi olla taustalla. Riippuvuudet em. tai muista syistä. Kulutusluotot ja muut velat, joita ei sitten pystykään enää lyhentämään ja maksamaan.

 Niin eikös se muuten kuluttaminen ole se mitä jokaisen pitäisi vaan lisätä...? Jotta työllisyys kasvaisi jne..

 Rahalla voi ostaa ja kuluttaa. Kun on rahaa, ei kukaan katso pitkään. Jos ei ole, tulee silmätikuksi.. bussissa huomaa kun tulee resuisempi ihminen sisään, sitä katsotaan. Voiko tuo resuinen mennä yhtään minnekään? Ei oikein.

Leipäjonoon voi mennä. Siellä on vertaisia, kuka mistäkin lähtökohdasta. Jokainen tarvitsee ruokaa, minusta on hyvä että sitä jaetaan. Kuitenkin perusturvan tulisi olla riittävällä tasolla senkin, jokainen kohdalla. - Että raha riittäisi ruokaan, myös vaatteisiin, kulttuuriin ja koulutuksiin. 

Koronapandemia on pahentanut monen tilannetta. Kaupat myyvät enemmän ruoka-aletuotteita ja niitä ostetaan, näin leipäjonoihin päätyy vähemmän. Moniainen selviytymisen heikentyminen ihmiskontaktien vähennyttyä vaikuttaa myös.

Allaolevassa artikkelisssa todetaan, että arvot ovat koventuneet. Ovathan ne. Kumma, että me ihmiset ei opita pitämään huolta toisistamme, se kuitenkin on se ainoa mikä lisää niin muiden kuin omaa hyvinvointia oikeasti.


 Koska rahat eivät riitä


Lue myös Maailman kuvalehdestä:

Köyhyys Suomessa -artikkeliin tästä 

 

 Ruokajakoja Helsingissä syyskausi 2021

 


 

maanantai 11. lokakuuta 2021

Blogin näyttöjä >50000


 Kiitos lukijani!


Parhaat vinkit ikinä:


1. Pidä kirjaa KAIKISTA tuloistasi ja menoistasi

2. Älä osta mitään ennenkuin olet nukkunut yön yli (paitsi ruokaa jos tarvitset)

3. Harkitse, harkitse, harkitse, vertaa ja harkitse vielä kerran

4. Säästä vaikka euro viikossa, kunhan säästät

6. Kierrätä (melkein) kaikki. Elä luontoa kunnioittaen

7. Kiitollisuuspäiväkirjan pitäminen on hyvin suositeltavaa sekin



Jokainen hyvä omien tavoitteiden mukainen teko on pölkky nuotioon. Hyvin palava nuotiotuli lämmittää ja sen äärellä jaksaa olla.

 

sunnuntai 10. lokakuuta 2021

Rahaviisaus, euro kerrallaan ja luovasti

Kuuntelin juuri Maarit Lassanderin kirjan Rahaviisaus - mitä jokaisen tulisi tietää rahasta ja mielen hyvinvoinnista, äänikirjana. Olin aiemmin lukenut kirjan vain selaillen. - Äänikirja on muuten mukava asia, samalla voi käsillä tehdä jotakin, kutoa tiskata  jne.. kun kädet ja silmät ovat vapaana lukemiselta.

Kirja oli mielenkiintoinen kaikilta osiltaan. Itseäni kiinnosti kaikkein eniten kappale, jossa käsiteltiin tavoitteita, kärsivällisyyttä ja kiitollisuutta.

Tutkimuksissa on todettu, että kiitollisemmat ihmiset ovat myös kärsivällisempiä. Kun asettaa tavoitteita, on kärsivällisyys tärkeässä osassa, tottakai.

Jokainen taas voi asettaa itselleen tavoitteita.  Tavoitteet luovat merkityksellisyyttä elämään. Vaikka sitten taloustavoitteet. 

Kiitollisuus siis on mielen voima, joka tuo kärsivällisyyttä ja joka auttaa tavoitteisiin pääsemisessä.


'Oman rahasuhteen tiedostaminen on sijoitus parempaan elämään.

Ymmärtäväinen talouskirja auttaa työstämään uskomuksia, jotka näkyvät oman tilin saldossa. 

Kaikilla on jokapäiväinen suhde rahaan: ostamme ruokaa, maksamme asumisesta ja pohdimme lomailuun käytettäviä varoja. Jotkut perivät rahaa, mutta jokainen perii perheeltään suhteen rahaan – silloinkin kun rahasta ei ole kotona edes puhuttu.

Rahan psykologia liittyy isoihin asioihin: työhön, kotiin, onnellisuuteen, terveyteen ja psyykkiseen kuormitukseen. Rahaviisaus auttaa ymmärtämään, millaisia tarinoita kerromme itsellemme rahasta. Jos rahan puute on aina ahdistanut, säästämisestä voi tulla pakonomaista. Jos lapsuudenperheen hyvät hetket ovat liittyneet ostosreissuihin, villi tuhlaaminen voi aikuisenakin tuoda hyvän olon. Kun rahankäyttöönsä liittyvät uskomukset tunnistaa, voi kulkea kohti juuri itselle sopivaa elämää.

Konkreettinen Rahaviisaus kannustaa eteenpäin – myös taloudellisen ahdingon hetkellä. Esimerkkien ja harjoitusten kautta se osoittaa, että omia mielen rakenteita voi harjoittaa ja muuttaa vaikka sitten euro kerrallaan.' (lainaus: Atena-kustannus)

Radiokin on oikein oiva sivistäjä. Kuuntelin tänään Horisontti-ohjelmassa luovuudesta. 

Filosofi Lauri Järvilehto kertoi hyvän vinkin, miten luovuutta kannattaa vaalia, ja mm. pitää muistikirja mukanaan; kun hyvä ajatus tulee, kirjoittaa se heti muistiin, muuten se katoaa.

Omia ajatuksiaan, neronleimauksiaan, näin myös arvostaa kun niitä kirjailee muistiin..

Luovuus ei ole myöskään vain harvojen oikeus. Olemme kaikki luovia. Kun katsoo aioita eri näkökulmista, syntyy uutta, totesi Aalto yliopiston provosti Kristiina Mäkelä.

---

Mitenkähän omaa taloustilannettaan voisi sitten katsoa eri näkökulmasta? Perspektiivin ottaminen on yksi, ja omien arvojen tarkastelu sekä tapojensa myös, voisi tuoda uusia oivalluksia.

Mitä tarvitsen, mitä taas haluan. Mikä on tehnyt minut aiemmin onnelliseksi. Mikä on se mikä riittää, minulle?

--

Minusta kuten otsikossa mainitsen, euro kerrallaan voi edetä, kuka vain. Pienikin säästösumma merkitsee itselle paljon. 

Jokaisen elämä on oma ja uniikki. Tunne pärjäämisestä voi syntyä ns. vähästäkin. Alati käytössä lisääntyviä luonnonvaroja ovat kiitollisuus, anteliaisuus ja ystävällisyys.

 

Parhainta viikkoa!

 

maanantai 4. lokakuuta 2021

Paluu ruotiin




On aika päivittää päiväjärjestystään syksyisemmäksi, aloittaa jälleen ehkä unohtunut oman talouden kirjanpito ja suunnitelmallisuus. eikä koskaan ole liian myöhäistä alkaa alusta, tai: alkaa uutta.

Aina voi alkaa alusta.

Tai mikä jäi kesken, kuten villasukka..

Minä kävin läpi syyskuun menot. Hyvä minä!

Ja.. parannusta voi tehdä taas..

Lue oman talouden seurannan välineestä Pennosta. Penno on yksi tapa pitää kirjaa omasta taloudestaan:)

Kun rahaa alkaa jäädä yli, se säästyy puskurirahastoon joka tekee hyvää.. sillä on psykologinen merkitys ja sitä voi käyttää yllättävässä tilanteessa.

 

Ihanaa muuten että ei enää tarvitse ihan kaikkialla käyttää maskia - ei mene rahaa niihinkään enää niin paljoa:)