perjantai 13. marraskuuta 2020

Mieti suhdettasi rahaan. Koskaan ei ole liian myöhäistä hankkia rahaviisautta!


Maarit Lassander, erikoispsykologi, psykoterapeutti puhui Uusi päivitys 2.0–webinaarissa aiheesta: Minun rahasuhteeni -talouden hallinnasta hyvinvointiin. Referoin tässä postauksessa M.L:n luentoa, jossa käsiteltiin jo lapsuudessa kehittyvää rahasuhdetta, tunteiden suhdetta rahaan sekä hyviä ja huonoja stressinhallintakeinoja.


Suhde rahaan  

                                          
 

Suhteemme rahaan kehittyy jo lapsuudenkodissa. Rahasuhde kehittyy, puhuttiin siitä tai ei. Parempi olisikin puhua siitä. Koulussa kyllä puhutaan taloudesta, mutta kuitenkin usein vasta siinä vaiheessa, kun suhde rahaan on lapsella jo muodostunut. Kodissa opittu rahasuhde on siis hyvin tärkeässä osassa.


Meillä on myös uskomuksia, jotka eivät pidä paikkaansa. Minä nyt olen tällainen tuhlari, ei minusta koskaan muuta tule.. Muutos, asenteidenkin saatikka toimintatapojen muutos voi myös olla pelottavaa. Moni ei elä arvojensa mukaan, vaan sen mukaan mitä 'muut sanovat'.

Vauraus ei tutkitusti tuo onnea sinänsä. Elämän merkityksellisyys syntyy monen tekijän myötä. Joskushan se yksi tekijä on myös taloudellinen menestys.

Hyvä on suhteellistaa omaa tilannettaan. Suomessa köyhyysraja on tonnin paikkeilla, Intiassa 15 euroa. Tällaisenkin miettiminen välillä voi olla osa myötätuntoisuutta itseä kohtaan.

Jos elämä keskittyy statuksen, varallisuuden ympärille, ja paine ja stressi tässä kasvaa, on jälleen hyvä pysähtyä miettimään.


Stressistä ja huonoista stressinhallintakeinoista


Rahatilannekin voi aiheuttaa stressiä, ja aiheuttaakin vaikka miten paljon! Stressi taas aiheuttaa paljon vaikutuksia elimistössä, ylivirittää ja palautuminen voi jäädä kokematta pitkänkin ajan.

Jos toimitaan pitkään ylivirittyneessä tilassa, joustavuus (resilienssi) vähenee, mistä merkkinä on esim. että pienetkin asiat aiheuttavat ison reaktion, ahdistus alkaa olla yhä tavanomaisempi tunnetila ja palautuminen vie yhä enemmän aikaa.

Mitä parempia keinoja meillä on vaikuttaa asioihin, sitä parempia vaikutuksia sillä on meidän hyvinvointiimme. Asiat, joihin emme voi paljoa tai emme lainkaan vaikuttaa, stressaavat paljon. Omia keinoja stressinhallintaan voi löytää luonnosta, harrastuksista ja mielenhallinnan harjoittelusta.

On myös niitä huonoja stressinhallintakeinoja, kuten vaikka pelaaminen ja osteleminen. Rahaan liittyvä korvaava toiminta on hyvin koukuttavaa, aiheuttaa helpolla riippuvuutta. Nopeat endorfiinisykäykset koukuttavat. Jos taloustilanne on jo muutenkin heikoissa kantimissa, tällaiset stressinhallintakeinot pahentavat tilannetta entisestään.


Omaan mieleen voi vaikuttaa monin tavoin..



Mielenhallintakeinot voivat olla apu muutosta haluavalle. Kenelle tahansa siis. Pysähdy kuuntelemaan mitä oikeasti haluat. Ota askelia sitä kohti. Kuuntele tunteitasi.

Vertaistuki auttaa kun haluaa luopua huonoista stressinhallintakeinoista ja löytää tilalle uutta. Facessa ja netissä löytyy blogeja säästäväisyydestä ja erilaisesta elämäntavasta, sekä lukuisia suljettuja vertaisryhmiä aiheessa.


Talouspääätökset ja tunteet


Tunteet ovat tärkeitä ihan kaikessa. On hyvä käydä läpi tunteitamme suhteessa rahaan kaiken kaikkiaan. Vallitseeko meillä jatkuva puutteen tunne? Siis vaikka perustarpeet ovat hyvin tyydytetyt ja toimeen tullaan kohtalaisesti.. Jos vallitsee, niin miksi?

Muuten, sellainen ihana tunne kuin ilo vähentää tarkkuutta ja sitkeyttä… silloin voidaan joskus tehdä hutiostoksia:( Vihaisuus taas voi lisätä itsestä huolehtimista ja vihaisena on tarkempi raha-asioissakin.

… Hmm, mielelläni olisin kyllä iloisesti tarkka(**)(miettii Bloggari)

Tunteilla on tietyt tarkoitukset, merkitykset ja syyt. Kuunnellaan siis tunteitamme!


Rahapäiväkirjaa kannattaa kokeilla. Kirjataan laskut, ostokset, säästöt, tämä saattaa auttaa hahmottamaan omia ajatuksia rahasta, ja se myös voi hidastaa meitä uusissa ostopäätöksissä. Emme, olimmepa tai emme, impulsiivisia, ryntää enää suinpäin ostamaan, vaan mietimme ensin.

(huom! Bloggari vinkkaa: Lue tässä blogissa esitellystä PENNOSTA helpon kirjaamisen menetelmänä:)
 

Taloustaidot eivät ole synnynnäisiä vaan niitä voi oppia. Vaikka meillä olisi uskomuksia että ei osata eikä enää opita.. niin kyllä opitaan!


Koskaan ei ole liian myöhäistä luoda myönteistä suhdetta rahaan! Kokeillaan!






Maarit Lassander on kirjoittanut myös kirjan: RAHAVIISAUS. 2020. Kirjassa käsitellään yo aiheita ja myös mm. suhdetta työhön. Kirjaa löytyy kirjastoista.


(Ylimmäinen kiva Onnenkissasta Maneki nekosta, on Pixabaysta.)

Uusi päivitys 2.0-taloustaitojen elinikäisestä oppimisesta-seminaari pidettiin verkossa tiistaina 10.11.20 

Takuusäätiön, Marttaliiton ja Setlementtiliiton toteuttamana. 

 

 Lue myös: Näin Mirva pääsi eroon velkakierteestä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti